full screen background image

Alertă de pestă porcină africană în județul Botoșani

Autoritățile au dispus măsuri după ce luni, 24 aprilie, virusul Pestei Porcine Africane a fost semnalat la un animal dintr-o exploatație non profesională din comuna Mileanca.
Prezența virusului PPA a fost confirmată, marți, de Laboratorul din Suceava, motiv pentru care, la solicitarea Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, prefectul Sorin Cornilă convocat ieri Centrul Local de Combatere a Bolilor Botoşani, pentru derularea procedurii de intervenție în astfel de cazuri.
3 capete porcine vii rămase în exploatație au fost neutralizate, iar proprietarul urmează să fie despăgubit.
Conform legislației, exploatația a fost dezinfectată riguros și a fost plasată sub restricții sanitar-veterinare privind circulația în și dinspre locația infectată.

Teodor Harabagiu, directorul DSVSA Botoșani:

Au fost instituite restricții privind circulația animalelor în 3 localități din două comune aflate pe o rază de 3 km în jurul focarului , iar în zona de supraveghere au intrat 17 localității din 8 UAT-uri aflate pe o rază de 10 km de la focar.
Deasemeni, au fost instituite măsuri specifice privind supravegherea ​​populației de mistreți pe 6 Fonduri Cinegetice afectate parțial sau total.

Prefectul județului a solicitat implicarea responsabilă și rapidă a tuturor celor cu atribuții în astfel de cazuri.

Sorin Cornilă:

”Pesta Porcina Africană nu se transmite și nu afectează omul, dar produce pagube economice însemnate în sectorul creșterii suinelor. Singurele specii afectate sunt porcii domestici şi mistreţii.
De aceea, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei. Este foarte important să anunțați orice suspiciune de pestă porcină africană la medicul veterinar”

Acesta este al 8-lea caz înregistrat de la începutul anului în județul Botoșani. Cel mai recent a fost confirmat în luna martie.

Vă recomandăm să citiți și:

Distincție creștină pentru o fiică a satului Ionășeni

comments

comments