full screen background image

PRI: Accident aviatic la Smolensk (2010)

Pe repede înapoi (PRI) – 10 aprilie va rămâne în istorie ca o dată neagră pentru poporul polonez.

În anul 2010 se producea accidentul aviatic de la Smolensk, din Rusia, în care era implicată aeronava prezidențială a Poloniei.

Își pierdeau viețile atunci președintele LECH KACZYNSKI, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale, oficiali și oameni de marcă polonezi, în total 96 de persoane.

Aceștia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, atunci când președintele sovietic IOSIF STALIN a ordonat decimarea corpului de generali ai armatei poloneze.

Aeronava prezidențială s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Smolensk, versiunea oficială indicând eroare de pilotaj la aterizare, pe fondul vremii nefavorabile.

Cum se întâmplă întotdeauna la asemenea incidente majore, nu au întârziat să apară numeroase teorii ale conspirației, acestea facând referire la acțiune premeditată din partea controlorilor de zbor sovietici, care au permis aterizarea în pofida cieții dense.

Accidentul aviatic din data de 10 aprilie 2010 a împărțit societatea poloneză în două, tabăra cea mai vehementă formulând referiri directe la adresa statului vecin și, totodată, a reprezentanților proprii în organismele europene, aceștia din urmă fiind acuzați de mușamalizarea cazului.

Și pentru ca incidentul să rămână neclar, în urmă cu 2 ani, anchetatorii polonezi au avansat o nouă variantă, și anume o explozie produsă la aripa stângă a aeronavei, urmată imediat de perforarea fuselajului.

Cauza exploziei nu a fost stabilită și, probabil, acest lucru nici nu se va întâmpla în viitorul apropiat.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments