full screen background image

Protest cu peste 100 de utilaje agricole la vama Stânca

Fermierii din zona Moldovei au protestat, vineri, la vama Stânca – Costești, pentru a trage un semnal de alarmă autorităților cu privire la problemele cu care se confruntă din cauza importurilor la prețuri fără taxe vamale din Ucraina.
Timp de 3 ore, pe toată durata protestului, taficul s-a desfășurat cu dificultate în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca- Costeşti, dintre România şi Republica Moldova.

Peste 100 de utilaje au mărșăluit pe drumul naţional DN 29E între Ştefăneşti şi Stânca, timp de 3 ore.
Fermieri sunt supărați de cantitatea uriașă de cereale din Ucraina intrată și rămasă în România. Spun că, din cauza concurenței neloiale a țării vecine și a lipsei de reacție a Uniunii Europene, sunt obligați să își vândă stocurile proprii de cereale cu prețuri mult mai mici decât estimau.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis:

Unul dintre cei mai mari fermieri din județul Botoșani a vărsat, la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca aproximativ 500 de litri de lapte, în semn de nemulţumire faţă de preţul acestui produs pe piaţă.
Iulian Merticariu deţine o fermă zootehnică mare și peste 3.000 de hectare de teren arabil.

Fermierii botoșăneni spun că au nevoie de stabilitate şi predictibilitate și vor să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european, să fie susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali.
Mai ales în condițiile actuale, când cheltuielile cu inputurile au crescut foarte mult.

Nicu Temciuc, fermier din Ungureni, reprezentant al Uniunii Naționale a Cooperativelor din România:

 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, s-a deplasat la locul protestului, a discutat cu reprezentanții producătorilor locali din Botoșani și i-a asigurat că solicitările lor vor fi transmise Guvernului României.

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ”Am venit astăzi în mijlocul dumneavoastră în semn de sprijin, pentru întreaga activitate indiferent de sectorul în care activați, de altfel am permanent întâlniri cu fermierii și cu reprezentanții asociațiilor de profil, am susținut fiecare demers și inițiativă a lor și vom avea pe mai departe un dialog activ. Aveți din partea mea tot sprijinul pentru că, în momentul de față, în județul Botoșani, activitatea dumneavoastră reprezintă cam 70% din activitățile economice. Voi prelua mesajul dumneavoastră, revendicările și solicitările pe care le aveți și le voi transmite Ministerului Agriculturii și Guvernului României. Sunt convins că vor fi identificate soluțiile optime pentru a răspunde apelului dumneavoastră.”

Proteste similare au fost organizate, vineri, în judeţele: Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.

 

Vă recomandăm să citiți și:

comments

comments