full screen background image

PRI: Ultimatum american pentru Hussein (2003)

Pe repede înapoi (PRI) – Data de 17 martie marca, la începutul acestui secol, debutul unui conflict sângeros.

În anul 2003, președintele american GEORGE W. BUSH îi dădea omologului irakian SADDAM HUSSEIN un ultimatum de 48 ore să părăsească țara, în caz contrar armata americană urmând să invadeze statul din Orientul Mijlociu.

Liderul american și-a motivat decizia prin politica de masacrare a populației civile de către regimul dictatorial al lui HUSSEIN și de existența unor arme de distrugere în masă pe care acesta le-ar fi deținut.

Așa cum era de așteptat, SADDAM HUSSEIN nu a marșat la ultimatum, astfel încât 3 zile mai târziu începea al doilea război din Golf (după cel din 1990) sau Operațiunea Eliberarea Irakului, cum a fost numită de președintele BUSH.

Diferența de forță dintre coaliția condusă de Statele Unite și armata irakiană a fost colosală, așa încât învingătorul era ușor previzibil.

Războiul avea să dureze 40 de zile și se încheia cu ocuparea Irakului și instituirea unui Guvern supervizat de americani.

Privind acum retrospectiv, populația civilă a fost ferită de pericolul care o amenința, dar armele de distrugere în masă nu au fost niciodată găsite.

La sfârșitul aceluiași an, 2003, după ce a fost îndelung hăituit, SADDAM HUSSEIN era capturat de forțele americane.

El avea să fie judecat în următorii 3 ani, găsit vinovat și condamnat la pedeapsa capitală.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments