full screen background image

Câinii periculoși, în atenția autorităților

Braconierii, dar și posesorii de arme și de câini periculoși din județul Botoșani, au fost ținta unor controale inopinate desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute în mai multe localități.

Perchezițiile au început sâmbătă…

Având în vedere cercetările care se efectuează în 6 dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic, la data de 11 martie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești, cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică, protecția animalelor, acțiuni speciale și al jandarmilor, au pus în executare 25 de mandate de percheziție domiciliară la locuințe și imobile aparținând persoanelor bănuite de comiterea faptelor.

Peste 100 de forțe de ordine au fost angrenate în desfășurarea activităților, acestea desfășurându-se în orașul Săveni și comunele Ungureni și Drăgușeni.

În cadrul activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost descoperiți și ridicați, în vederea continuării cercetărilor, peste 40 de ogari, animale sălbatice ținute în captivitate, piei și leșuri de animale, un autoturism, o motocicletă off road, o armă neletală supusă autorizării, telefoane mobile, precum și alte bunuri folosite la comiterea infracțiunilor.

Totodată, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 35.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind microciparea câinilor, sterilizarea și înstrăinarea acestora.

…și au continuat duminică

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu cei ai Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat , duminică, 12 martie 2023, o acțiune, în zona orașului Ștefănești, pentru verificarea modului de păstrare a armelor și munițiilor la domiciliu, prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic, precum și a legislației privind deținerea câinilor periculoși sau agresivi.
În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 22 de posesori de armă, fără a fi constatate nereguli.
Totodată, au fost verificate 6 persoane care dețineau câini din rasa ogar și metiși ai acestei rase, fiind aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.000 de lei, pentru nerespectarea legislației privind microciparea și sterilizarea acestora.

Și adăposturile publice au fost verificate săptămâna trecută

În zilele de 9 și 10 martie 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Protecția Alimentelor au organizat o acțiune pentru identificarea și verificarea adăposturilor publice și private unde sunt cazate animale cu sau fără stăpân, care funcționează pe raza comunelor Leorda, Brăești și Văculești.

În cadrul activităților desfășurate au fost verificate 3 locații și 47 de exemplare canine, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.000 de lei.

Totdată, au fost trasate sarcini pentru remedierea deficiențelor constatate fiind stabilit un termen de îndeplinire a acestora.

 

Vă recomandăm să citiți și:

Aproape 100 de câini au fost preluați de pe străzile municipiului
Percheziții în dosarul copilului mutilat de câini! Animalele aparțin unui director de instituție publică

comments

comments