full screen background image

Producătorii români de medicamente explică criza produselor pediatrice destinate tratării febrei

Legat de problemele semnalate de presă cu privire la discontinuităţile produselor pediatrice destinate tratării febrei (antipiretice) din infecţiile acute de sezon – ibuprofen şi paracetamol, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), oferă o serie de explicaţii şi recomandări pentru părinţi.

“Discontinuităţile semnalate de părinţi cu privire la aprovizionarea cu soluţiile pediatrice de ibuprofen şi paracetamol au cauze legate de deficienţe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime (substanţă activă, excipienti) şi materialelor (recipiente, mensuri, linguriţe, etc.) utilizate în fabricaţie.

Consumul de solutii pediatrice antipiretice a crescut exponenţial în ultimele luni datorită sezonului sever de infecţii acute ale căilor respiratorii (IACR), ajungându-se în cazul celor două produse utilizate pe scară largă, ibuprofen şi paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare faţă de perioada similară a anului 2021.

A fost depăşit chiar şi consumul de dinainte de perioada de pandemie.

Cu toate că producatorii au pus în vânzare cantităţi mult mai mari decât în anul precedent şi chiar mai mari decat în 2019, consumul susţinut a dus la dispariţia acestor medicamente.

Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare datorită problemelor apărute la nivel global:
a) capacităţi de productie finite, care nu pot fabrica volume suplimentare;
b) lipsa unor precursuri şi intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate;
c) restricţiile intermitente în livrarea substanţelor active (fabricate în marea lor majoritate în China);
d) costurile în creştere a materiile prime şi materialelor, de exemplu kg de paracetamol s-a scumpit de 12 ori;
e) planificări de producţie eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021, etc.

Din pacate, în România penuria a fost agravată de faptul că sunt solicitate cu predilecţie anumite mărci comerciale de ibuprofen şi paracetamol, deşi în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conţin aceeaşi substanţă activă, având aceeaşi calitate, eficienţă, siguranţă şi gust placut, care sunt chiar mai ieftine.

În acest moment există la desfacere cantităţi destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale, este important să se ceara sfatul medicului şi farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori.

În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200.000 de flacoane pediatrice de ibuprofen şi paracetamol pe lună, atât fabricate în România, cât şi de la export, aşadar problema îşi va găsi rezolvare la începutul anului 2023.”

“Facem un apel respectuos la părinţi să nu facă stocuri din aceste produse, întrucât situaţia de criză riscă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar dupa deschidere pot fi utilizate în siguranţă timp de maximum 1-2 luni.”, au transmis reprezentanţii PRIMER.

comments

comments