full screen background image

Proiect european de educație cinematografică

Educația cinematografică este adusă din nou în atenția profesorilor din comunitatea ieșeană, prin implicarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași într-un proiect european de anvergură ce vizează acest domeniu. European Film Factory 2 este faza a doua a proiectului de educație cinematografică inițiat de Institutul Francez (Franța), în colaborare cu Arte TV (Franța) și European Schoolnet (Belgia), finanțat de Comisia Europeană prin programul Creative Media.

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a fost reprezentat la evenimentul de lansare a celei de-a doua faze a proiectului European Film Factory de către prof dr. Anamaria Ghiban, care se numără printre cei 12 profesori europeni care alcătuiesc focus grupul EFF 2 desfășurat la Bruxelles în perioada 8 – 9 noiembrie. Aceștia au devenit autorii resurselor educaționale deschise și lucrează permanent la îmbogățirea platformei europeanfilmfactory.eu cu noi materiale didactice, utile profesorilor care doresc să utilizeze filmele în activitățile lor cu elevii.

De altfel, procupările doamnei profesoarei Anamaria Ghiban de la LIIS în ceea ce privește educația prin film sunt cunoscute în comunitatea educațională ieșeană, dar și la nivel național, fiind selectată din 2019 de Comisia Europeană pentru a participa la acest proiect. Anamaria Ghiban este, de asemenea, inițiatoarea unui proiect național original intitulat „Cinema în clasa ta”,  dedicat profesorilor care doresc să utilizeze filmele în educație, care a debutat în această toamnă cu două evenimente online la care au participat peste 100 de profesori din întreaga țară”, se arată într-un comunicat de presă. 

Lansarea oficială a „European Film Factory 2” a avut loc la Bruxelles în octombrie 2022. Evenimentul a fost găzduit de House of European History și s-a bucurat de participarea unor specialiști în domeniu, din mai multe țări europene, precum și a unor profesori interesați de promovarea educației cinematografice în școli. Evenimentul a fost deschis de reprezentanta Comisiei Europene, Lucia Recalde, de la DG Connect, care a adus în prim plan intențiile Comisiei de a susține în viitor educația prin film în școlile din Europa.

Cele două paneluri de discuții, moderate de Emilie Boucheteil (Institutul Francez), la care au participat specialiști din domeniul cinematografiei, inițiatori ai unor proiecte de educație cinematografică, au dat ocazia celor prezenți la eveniment să dezbată în legătură cu oportunitățile pe care filmul le deschide în educație. Aducerea filmului european în atenția publicului tânăr, precum și necesitatea implicării Ministerelor Educației din țările europene în acest demers educațional au constituit principalele coordonate ale dezbaterilor de la Bruxelles prilejuite de lansarea European Film Factory 2.

Ca întotdeauna suntem deosebit de inovativi, interesați să ajungem cât mai aproape de elevii noștri și să identificăm căile eficiente de comunicare cu aceștia, care vor deveni premise pentru construirea contextelor de învățare. Mă bucură creativitatea colegilor mei și interesul constant al acestora de a implementa strategii de învățare promovate de Comisia Europeană. Dorim să ne conectăm la tot ce a produs rezultate în alte sisteme performante de educație, desigur adaptând la specificul nostru. Este momentul să facem loc educației prin film în sălile de clasă”, a precizat prof. dr. Adina Romanescu – directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași. 

Vă recomandăm să citiți și:

Clădirile importante din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

Primii pași pentru Centura Podu Iloaiei, Iași

 

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza