full screen background image

DDE: Mersul pe jos și angajații primăriei

Doza de educaţie (DDE) – Ați auzit de programul Pedibus? E un program lansat de primăria Miercurea Ciuc, în care copiii-elevi sunt încurajați să meargă la școală pe jos, având în vederea că marea majoritate sunt aduși la școală cu mașina de părinți. Au fost identificate școlile care ar vrea să participe la program, s-au stabilit puncte de întâlnire, s-au stabilit traseele de deplasare, s-au confecționat insignele pe care le vor primi elevii care se vor deplasa supravegheați de voluntari ai Primăriei la început, apoi de voluntari de prin diferite organizații, s-a pus la punct un sistem cu puncte pe care le va primi copilul matinal care acceptă să meargă pe jos și în cele din urmă s-a făcut și promisiunea că cei care acumulează mai multe puncte vor fi și recompensați.

Interesantă inițiativa și lăudabil scopul! Știm că suntem campioni europeni la rata obezității infantile, așa că nu ar fi deloc rău ca cei mici să meargă pe jos la școală. Mai știm și cum arată traficul dimineața, cred că în mai toate orașele României… dacă te pornești cu 5 minute mai târziu de ora la care începe nebunia, s-a dus pe apa Sâmbetei și punctualitatea copilului-elevul și punctualitatea adultului-angajat.

Deci da, îmi sună teribil de bine treaba asta cu deplasarea pe jos a celor mici spre școală… Doar că am mari îndoieli că va avea și succes, având în vederea că proiectul se bazează pe chestionarea a doar 500 de părinți din patru instituții de învățământ. Acum nu știu ce-i drept care este mentalitatea celor din Miercurea – Ciuc, dar știu că prin partea noastră de țară e plin de cârcotași.

Nu știu nici cum o fi răspândirea geografică a domiciliilor elevilor din cea mai mică reședință de județ a țării, dar știu că în Suceava dacă ar exista o astfel de inițiativă mulți ar strâmba rău de tot din nas și ar găsi o mulțime de contraargumente. În primul rând legată de faptul că mulți elevi vin de prin împrejurimile municipiului spre centrul târgului. Iar plimbarea de dimineață ar fi clar mult prea matinală în cazul în care cei mici ar accepta. Și dincolo de piciorul frumos pe care l-ar face mersul pe jos, cred că le-ar mai lua elevilor o oră să-și revină din lungul drum spre școală.

Dacă s-ar face astfel de trasee doar pentru cei care vin la școală din apropierea ei, atunci n-ar mai fi problema oboselii și timpului, ci ar fi cea a încrederii. Păi care părinți și-ar lăsa copilul supravegheat în deplasare de un voluntar al Primăriei sau al vreunui ONG, voluntar a cărei atenție nu a fost testată îndelung de părinte… Și chiar dacă am depăși faza cu încrederea, încerc să-mi imaginez care dintre nenumărații angajați ai Primăriei s-ar oferi voluntar să străbată orașul monitorizând o gașcă de puști adormiți, dar puși pe șotii, la primele ore ale zilei.

Dar… cine știe… dacă în Miercurea-Ciuc va funcționa, poate vor prinde și alții curaj, deși îmi păstrez mari rezerve…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments