full screen background image

Doza de educaţie: Se-nvârte roata istoriei

Doza de educaţie (DDE) – Cu siguranță pe final de weekend n-ați uitat să dați ceasurile cu o oră înapoi. Sau dacă ați uitat domniile voastre, device-urile ce nu cunosc oboseală, plictiseală sau alte trăiri umane, v-au reamintit. S-au resetat automat dând ceasurile cu o oră în urmă, stârnind mirare pentru cât de matinali am devenit brusc, căci ora patru a devenit ora trei.

Copil fiind mi-a luat ceva până să pricep cum stă treaba cu ora asta care se schimbă după pofta inimii, toamna și a minții, vara. Mi-a luat exact cât a durat explicația mamei legată de lumina zilei de care e bine să profităm cât mai mult. Abia mai târziu am înțeles și rațiunile economice ale acestei decizii, căci la vremea aceea nu purtam grija banilor.

Și dacă sunteți în drum spre școală alături de cei mici, iar duminica aceasta nu v-ați făcut timp de explicații sau dacă pur și simplu e cineva curios care sunt motivele reale pentru care vara ceasul fuge înainte iar toamna stă pe loc o oră, e rost de puțină istorie.

Rațiunile sunt simple. Sărăcia. Cea produsă de Primul Război Mondial. Ca lumea să economisească resursele de cărbune, necesare producție de război, s-a decis ca toți să se trezească cu o oră înainte, în prima zi de mai a lui 1916. Nu toată lumea, căci unii mai puțin implicați în război au considerat că pot să doarmă la fel de mult ca și până atunci. De exemplu România a adoptat trecerea la ora de vară un an mai târziu. După război, lumea a renunțat pentru o vreme la trezitul devreme, la economie, la o oră de lumină. În România ora de vară a fost reintrodusă începând cu 1979.

Mulți au spus că e total nesănătos să treci așa, pe nepusă masă de la o oră la alta, drept care, erau voci care spuneau să renunțăm și noi, ca alte țări, la ora de vară. Era aproape o certitudine renunțarea. Acum… cu războiul din Ucraina… vocile au tăcut. Căci economia de electricitate e mai mult decât o necesitate pare-se, iar sărăcia bate la ușile multora, cu certitudine. Așa că vara viitoare trezirea va fi din nou bruscă.

Cum se învârte roata. A istoriei și nu numai…

Să mai spună cineva că nu-i rost de învățat istoria și că nu-i rost de învățat din greșelile trecutului…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/11/01/doza-de-educatie-cum-sunt-oamenii/

comments

comments