full screen background image

230 de ani de la venirea polonezilor în Cacica

Sâmbătă, Uniunea Polonezilor din România a marcat 230 de ani de la venirea polonezilor în Cacica, hramul secundar al bazilicii Regina Sf. Rosariu şi Întâlnirea persoanelor consacrate.

Cacica a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România, acest lucru fiind strâns legat de descoperirea zăcămintelor de sare şi construirea minei.

Pentru aceste lucrări au fost aduşi muncitori de pe teritoriul Ucrainei de astăzi, iar ulterior din Polonia.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul GHERVAZEN LONGHER, a evocat istoria construirii minei și formării comunității polone, precizând că mina de sare de la Cacica reprezintă “un adevărat cult”.

 

 

 

Manifestările de la Cacica au inclus liturghii la Basilica „Adormirea Maicii Domnului”, un program artistic şi un picnic la Casa Naţionalităţilor.

Cacica este foarte importantă și pentru istoria așezerii polonezilor pe aceste teritorii deoarece a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi. Acest lucru este strâns legat de descoperirea zăcămintelor de sare de aici și construirea minei.

La finalul sec. al XVIII-lea împăratul Iosif al II-lea a ordonat căutarea de sare gemă în Bucovina. În regiunea Cacicăi, erau cunoscute de mult izvoarele sărate și deja, din anul 1791 a fost înființată mina de sare. Pentru aceasta au fost aduși muncitori, mai întâi, de pe teritoriile Ucrainei de astăzi, iar mai apoi între anii 1791-1792 familii poloneze din Bochnia și Wieliczka. Cu timpul, satul a devenit multietnic și multiconfesional, polonezii reprezentând un grup de coloniști foarte activi și pentru mult timp cel mai numeros.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/10/07/manifestari-pentru-comunitatea-poloneza-la-cacica/

comments

comments