full screen background image

Manifestări pentru comunitatea poloneză la Cacica

Uniunea Polonezilor din România va organiza un eveniment foarte important pentru toată comunitatea poloneză din România.

Pe 8 octombrie 2022, se vor sărbători 230 de ani de la venirea polonezilor în Cacica, hramul secundar al bazilicii Regina Sfântului Rosariu și Întâlnirea persoanelor consacrate.

Cacica este foarte importantă și pentru istoria așezerii polonezilor pe aceste teritorii deoarece a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi. Acest lucru este strâns legat de descoperirea zăcămintelor de sare de aici și construirea minei.

La finalul sec. al XVIII-lea împăratul Iosif al II-lea a ordonat căutarea de sare gemă în Bucovina. În regiunea Cacicăi, erau cunoscute de mult izvoarele sărate și deja, din anul 1791 a fost înființată mina de sare. Pentru aceasta au fost aduși muncitori, mai întâi, de pe teritoriile Ucrainei de astăzi, iar mai apoi între anii 1791-1792 familii poloneze din Bochnia și Wieliczka. Cu timpul, satul a devenit multietnic și multiconfesional, polonezii reprezentând un grup de coloniști foarte activi și pentru mult timp cel mai numeros.

Anul acesta se împlinesc 230 de ani de la venirea polonezilor în Cacica, de aceea acest eveniment va fi marcat după cum urmează:
– ora 09.00 – Sfânta liturghie în limba ucraineană și rit greco-catolic
„Adormirea Maicii Domnului”
– ora 10.00 – Sfânta liturghie în limba polonă la bisilica
„Adormirea Maicii Domnului”
– ora 11.00 – Sfânta liturghie solemnă la basilica „Adormirea Maicii Domnului”
– ora 12.30 – program artistic, picnic la Casa Naționalităților.

 

Uniunea Polonezilor din România a luat fiinţă în București la 16 martie 1990 sub denumirea Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski” din iniţiativa unui grup de polonezi din Bucureşti. În prezent cuprinde 14 organizații locale, iar sediul uniunii se află în Casa Polonă din Suceava construită în anii 1903-1907 şi redobândită de către polonezi, după anii comunismului, în anul 1996.

Uniunea Polonezilor din România este reprezentată în Parlamentul României de un deputat ales prin vot. Președintele Uniunii Polonezilor din România, precum și Biroul executiv sunt aleși în cadrul Congresului Uniunii Polonezilor din România.

Uniunea Polonezilor este singura organizaţie a polonezilor din România. Ea cuprinde comunităţile poloneze din Bucovina, din satele județului Suceava, precum şi polonezii răspândiţi în ţară care locuiesc în marile oraşe precum București, Constanța, Iași etc. Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării şi cultivării tradiţiilor, învăţării limbii polone, menţinerii legăturilor cu Polonia şi manifestă grijă faţă de comunităţile poloneze din România.

comments

comments