full screen background image

DDE: Cu educație, despre educație

Doza de educaţie (DDE) – 5 octombrie este zi de sărbătoare în peste 200 de țări, pentru PROFESORI (World Teacher’s Day). Așa a stabilit UNESCO în anul 2004. Și nu pentru a li se aduce omagii sau flori sau plocoane profesorilor. Ci pentru a se atrage atenția că la nivel global e în scădere numărul profesorilor bine pregătiți și care au la dispoziție ceea ce le este necesar pentru o educație de calitate.

Ziua PROFESORULUI deci, la nivel mondial și nu a EDUCAȚIEI cum e numită la noi, deși România e și ea membră UNESCO… Dar să nu ne încurcăm în termeni, pentru că a fi profesor, ar trebui să fie sinonim cu a viețui pentru educație.

Doar că nu numai profesorii există educând și lăsându-se educați. Cu toții, profesori, copii, părinți sau adulți lipsiți de copii existăm educând și lăsându-ne educați. În bancă, în cancelarii, la volanul mașinii, în fața unui computer, în fotolii ministeriale sau corporatise. Toți suntem produsul sau mijlocitorii educației, indiferent de formă. Și-atunci e sărbătoare pentru toți astăzi, pe 5 octombrie, de Ziua Națională a Educației!

Cu toții astăzi ar trebui să ne gândim spre educație așa cum ne gândim la o persoană care merge alături de noi sau ne urmărește din umbră, zi de zi. Și să ne întrebăm mai mult decât în alte zile cum o mai duce, ce îi lipsește sau ce îi prisosește. Ce i-am putea oferi să o facem să simtă că ne pasă de ea.
Chiar așa! Tu, mai mic sau mai mare, cu dorință de mai mult și mai bine, ți-ai pus întrebarea ce-i lipsește ei, educației românești sau… ce-i prisosește?
Te-ai întrebat ce ai putea face tu pentru ea? Chiar dacă pare pentru ALȚII o picătură în ocean ceea ce ai putea face tu pentru educație… important este ce ar putea să însemne pentru TINE acel ,,făcut” în dreptul educației. Întreabă-te astăzi, TU ce ai făcut pentru ea? Pentru că de fapt tot ceea ce faci pentru ea, faci și pentru tine. Nu pentru cel de astăzi, ci pentru cel de mâine.

E singura speranță de a ne fi bine. Să ne gândim ce putem face noi, nu ceilalți, nu ministerul Educației, nu ministrul interimar sau cel viitor.

La mulți ani astăzi tuturor celor care mai au timp să se gândească spre educație, cu educație!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/10/04/dde-cand-nu-mai-ai-asteptari-de-la-minister/

comments

comments