full screen background image

PRI: Primul film din seria James Bond (1962)

Pe repede înapoi (PRI) – Cinematografia mondială cunoștea un debut de mare efect într-o zi de 5 octombrie.

În anul 1962 era lansat, în Marea Britanie, primul film din seria James Bond, intitulat “Dr. No”.

Pelicula – care îi avea în rolurile principale pe agentul secret SEAN CONNERY (nume de cod 007) și pe sex–simbolul URSULA ANDRESS – era ecranizarea volumului lui IAN FLEMING, apărut cu 4 ani înainte.

Acțiunea se petrecea în Jamaica, acolo unde James Bond intra în conflict cu Doctor No, un personaj misterios, care dorea, nici mai mult, nici mai puțin, decât să dețină controlul asupra rachetelor spațiale americane.

Narațiunea – care poate avea caracteristici ce astăzi pot părea hilare – alterna scene de acțiune cu altele nimerite mai degrabă documentarelor turistice.
Evident, până la urmă, după încleștări pe viață și pe moarte, forțele binelui învingeau, mai exact 007 îl ucidea pe maleficul Doctor No și îi arunca în aer buncărul.

Producătorii filmului s-au străduit să prezinte o imagine cât mai veridică a specificului activităților serviciilor secrete, iar criticii de film au fost de părere că, pe alocuri, chiar au și reușit.

Oricum, ei s-au declarat de acord că elegantul SEAN CONNERY și senzuala URSULA ANDRESS au fost alegerile cele mai potrivite pentru ca filmul să aibă succes de piață.

După debutul cu Dr. No de pe 5 octombrie 1962, seria James Bond avea să cunoască o dezvoltare incredibilă, până acum fiind realizate nu mai puțin de 25 de continuări, evident cu mai multe generații de actori.

Și, probabil, anii următori, vor aduce noi ecranizări…

Bogdan Diaconiţa

comments

comments