full screen background image
heliport

S-a dat startul lucrărilor de execuție a heliportului

S-a dat startul uneia dintre cele mai necesare investiții din județul Botoșani: heliportul medical.

Reprezentantul Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, manager de proiect privind realizarea heliportului medical, a fost prezent la Botoșani pentru a da ordinul de începere a lucrărilor de execuție.

Semnarea ordinului s-a făcut la ISU Botoșani, în prezența comandanților, a dirigintelui de șantier și a reprezentanților constructorului.

Proiectul a fost demarat în anul 2018, și rezolvă o problemă mai stringent a sistemului medical botoșănean. Pacienții în stare gravă erau transportați în condiții precare din cauza infrastructurii rutiere la spitalele din Iași sau Suceava, iar ambulanța aeriană a efectuat deplasări limitate la Botoșani, în lipsa unui loc corespunzător și stabil de aterizare. Elicopterele SMURD aterizează pe Poligonul ACR, la Unitatea Militară de pe strada Petru Rareș sau pe stadionul din Dorohoi.

 Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani:

“Este un proiect pe care l-am demarat în 2018 și pentru care, alături de autoritățile locale, din postura de senator, m-am luptat pentru a fi implementat și la Botoșani. La sfârșitul anului trecut, echipa de la Consiliul Județean a luat legătura cu Inspectoratul General de Aviație, implementatorul proiectului, pentru a se decongestiona acest proiect, iar acum se încep lucrările. La finalul anului vom avea și un heliport medical modern!

Heliportul medical este doar unul dintre proiectele care vizează modernizarea sistemului sanitar botoșănean. La nivelul Consiliului Județean, avem, în diferite stadii de implementare, și alte proiecte importante, care vor contribui din plin la creșterea calității actului medical. Ne dorim o dezvoltare integrată a sistemului sanitar, în care accentul să cadă pe nevoile pacienților botoșăneni.”

Heliportul va fi amenajat în apropierea liniilor de cale ferată, vizavi de Gara CFR Botoșani. Platforma de decolare/aterizare va avea 225 de mp, adică 15 x 15 metri și va fi dotată cu instalație de balizaj, adică un sistem de semnalizare radioelectrică a pozițiilor, astfel încât să fie ușor observabil inclusiv pe timpul nopții. Heliportul va permite operarea doar a unui singur elicopter de tip EC 135.

Conform contractului semnat cu asocierea formată din două firme botoșănene, valoarea totală a lucrărilor de construcții montaj, cu tot cu TVA, se apropie de 1,4 milioane de lei.

Construirea heliportului medical este parte a unui proiect transfrontalier România – Republica Moldova, cu finanțare europeană. Proiectul vizează realizarea a șapte heliporturi, trei în România (Botoșani, Iași și Galați) și patru în Republica Moldova (Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul).

 Vă recomandăm să citiți și:

Jandarmi și pompieri avansați în grad

comments

comments