full screen background image

PRI: Tentativă de asasinat în Franţa (2002)

PRI (Pe repede înapoi) – Pe repede înapoi abordăm astăzi un incident care, din fericire, s-a încheiat cu bine pentru președintele francez JACQUES CHIRAC.

Pe 14 iulie 2002, el a scăpat neatins dintr-o tentativă de asasinat produsă pe când participa la festivitățile de Ziua Națională.

Un bărbat aflat în mulțime a tras un foc de armă, dar glontele a ratat ținta.

Atacatorul, MAXIME BRUNERIE pe numele său, a fost reținut de oamenii din jur, după care a fost ridicat de forțele de ordine.

Atmosfera s-a calmat în scurt timp, iar sărbătoarea a continuat cu același fast ca în fiecare an.

Președintele CHIRAC, în vârstă de 70 de ani atunci, se confrunta pe plan intern atât cu problemele economice generate de creșterea șomajului, cât și cu acuzațiile de corupție și folosirea banilor publici în scopuri personale.

O oarecare refacere a imaginii i-a venit datorită politicii externe, în care a militat pentru reducerea cursei înarmărilor și pentru intensificarea tratativelor diplomatice în caz de conflicte.

Demn de menționat este că, după tentativa de asasinat, JACQUES CHIRAC a continuat să fie președintele Franței încă 5 ani, până la expirarea mandatului.

Iar, în ceea ce-l privește pe atentator, acesta a fost găsit iresponsabil pentru faptele sale, așa încât nu a fost judecat, ci internat într-un centru de îngrijire psihiatrică.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/07/13/pri-halep-castiga-la-wimbledon-2019/

comments

comments