Raliul Bucovinei reprezintă un reper important al sezonului 2022 în motorsportul românesc.
Competiția, organizată în perioada 17-18 iunie, se bucură de susținerea Consiliului Județean Suceava, a Primăriilor și Consiliilor Locale Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Sadova, Vatra Moldoviței, Sucevița și Pojorâta.
Caravana Campionatului Național de Raliuri Betano ajunge, la mijlocul lunii iunie într-o zonă de poveste, pe traseele superbe ale Bucovinei.
Județul Suceava e o gazdă obișnuită cu întrecerile automobilistice.
În anii ’80 s-au organizat etape din campionatul național de raliuri, însă din anul 1987 nu au mai existat competiții oficiale la această disciplină. Regiunea este renumită pentru etapa de drift de pe Transrarău, deși sunt sute de kilometri de drumuri perfecte pentru a fi transformate în probe speciale pentru un raliu.
Acest important detaliu i-a convins pe reprezentanții clubului XS MOTORSPORT să ducă mai departe povestea Raliului Bucovinei, poveste oprită în urmă cu mai mult de 3 decenii chiar înaintea ediției cu numărul 10.
Ediția aniversară a avut loc la finalul lunii octombrie 2021, iar din acest an începe o nouă etapă în istoria competiției, cu peste 120 de km și 6 probe distincte.
“Idea organizării unui raliu în județul Suceava a apărut în urmă cu mai mulți ani. În 2020, etapa a fost inclusă în calendarul federației, însă pandemia ne-a împiedicat să ducem planul la îndeplinire. Am reușit anul trecut și am convins întreaga suflare a motorsportului că un raliu organizat în Bucovina reprezintă cireașa pe tortul sezonului pe lângă celelalte etape consacrate. Noi, cei de la XS Motorsport, venim în Bucovina cu toate cunoștințele în materie de organizare raliuri la cel mai înalt nivel și suntem convinși că ne vom bucura de un eveniment reușit. Și mai e un detaliu exrem de important care ne dă încredere – implicarea autorităților județene, locale și a celorlalți parteneri! Pe toți i-am simțit aproape de noi încă de la început, cred că s-au atașat de Raliul Bucovinei și vor împărți cu noi atât emoția organizării competițiței, cât și reușita acesteia, la final.”, a declarat Dan Codreanu – manager Raliul Bucovinei.
Suprafața de concurs la Raliul Bucovinei este asfalt, iar distanța totală a probelor este de 122,70 km.
Municipiul Câmpulung Moldovenesc este gazda competiției, în localitate fiind comandamentul, parcul service, parcul închis, festivitățile și Proba Superspecială.
Raliul Bucovinei este cea de-a IV-a etapă din Campionatul Național de Raliuri Betano 2022 și este organizat de XS Motorsport în colaborare cu Consiliul Județean Suceava, primăriile municipiilor Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vatra Moldoviței, Sucevița, Pojorâta sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.
Mașina oficială a competiției este Toyota, prin Revlaco Motors Suceava.
Raliul Bucovinei – suficiente repere de neratat
Va fi o săptămână plină de evenimente în nordul tării, toate prilejuite de organizarea, în județul Suceava, a celei de-a patra etape din Campionatul Național de Raliuri Betano 2022. Toate, între 13 și 19 iunie!
După ce luni, 13 iunie, vor fi puse la punct ultimile detalii la comandament și în punctele fierbinți ale întrecerii, marți, 14 iunie, la prânz, organizatori, autorități și parteneri vor participa la o conferință de presă la Vatra Dornei, în superba Sală a Oglinzilor din Primărie. Evenimentul va fi transmis live pe site-ul oficial al competiției, www.raliulbucovinei.ro.
De miercuri, 15 iunie, primele echipaje vor sosi la Câmpulung Moldovenesc și vor începe recunoașterea traseului. Organizatorii au pregătit o configurație deosebită a competiției, întinsă pe 384,70 km, dintre care 122,70 km de probe speciale.
Joi, 16 iunie, după recunoașteri și verificări tehnice inițiale, de la ora 18.30, pe platoul din centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, piloții, copiloții și oficialii cursei vor transmite gândurile într-o conferință de presă urmată de fotografia oficială de grup și Startul Festiv, fiecare mașină de concurs urmând a trece prin fața spectaorilor.
Vineri, 17 iunie, totul se mută la Vatra Dornei unde, în prima parte a zilei, pe superbul traseu de pe malul Bistriței, spre Dorna Arini va avea loc Shakedown-ul. De la prânz, echipajele și mecanicii revin la Câmpulung pentru că la ora 15.00 începe oficial competiția, cu 3 treceri pe proba Pojorâta, în urcare spre Rarău. Seara, după ora 19.00, Superspeciala din centrul Municipiului Câmpulung Moldovenesc va încheia, în cel mai frumos mod cu puțință, o zi plină.
Sâmbătă, 18 iunie, lupta cea grea cu secundele continuă dis-de-dimineață. De la ora 9.00, echipajele vor parcurge de două ori Proba Sadova, apoi se vor îndrepta, în mare viteză, pe Proba Vatra Moldoviței, spre Sucevița. În imediata vecinătate a renumitei mănăstiri e regruparea, după care concurenții vor parcurge cele două probe în sens invers, spre Sadova, probe numite Sucevița, respectiv Paltinul. Cea din urmă va fi parcursă de 3 ori, ultima trecere fiind Power Stage, cu punctaje suplimentare pentru primii clasați și festivitate în Sadova, în jurul orei 18.30. De la ora 20.30, scena de pe platoul din centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc va găzdui premierea la toate clasele.
Duminică, 19 iunie, sportivii, oficialii federației, organizatorii și spectatorii iși iau rămas bun de la pitoreasca zonă din nordul țării, iar bucovinenii iși vor continua traiul tihnit, departe de agitația specifică zonelor urbane aglomerate din restul țării.
Miercuri, 15 iunie, orgnizatorii evenimentului au particpat la o conferinţă de presă, pe care o puteţi viziona mai jos:
Pentru buna desfăşurare a lucrurilor, organizatorii vă recomandă să ajungeţi pe probe chiar cu doua ore înainte de startul primei maşini în regim de concurs (ora indicata în program)!
Toate detaliile de care aveţi nevoie sunt disponibile şi AICI.
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/18/o-noua-editie-a-raliului-bucovinei-in-luna-iunie/