full screen background image

Competiția „Planeta azi și mâine”, la Iași

Pace, verdeață, mulți copaci, energii alternative, gunoaie colectate separat, fabrici care nu poluează, străzi și ape curate, școli îngrijite. Asta au transmis copiii de la Pașcani că își doresc pentru planeta viitorului, prin intermediul machetelor realizate în cadrul competiției „Planeta azi și mâine”, organizată de Asociația ACVO și compania ApaVital în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași. 

Aflată la a treia ediție, competiția a presupus realizarea a două machete din materiale reciclabile pentru fiecare clasă participantă: una care să arate cum percep copiii planeta acum și una care să indice  viziunea lor despre felul în care ar trebui să arate Pământul într-un viitor ideal, scopul acțiunii fiind de a trage un semnal de alarmă în privința degradării constante a mediului înconjurător. 

Starea mediului

„Trebuie să fim conștienți de faptul că starea mediului depinde și de comportamentul fiecărei persoane în parte și că ceea ce lăsăm moștenire copiilor este rezultatul direct al acțiunilor noastre. Astfel de proiecte au menirea de a reaminti adulților aceste aspecte, de a da voce copiilor, de a-i responsabiliza și de a forma comportamente corecte față de tot ce ne înconjoară”, a spus dr.ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO. 

Realizatorii machetelor au fost premiați la începutul săptămânii, în cadrul unei festivități care a avut loc pe esplanada din fața Primăriei municipiului Pașcani. Premiul I a fost obținut de clasa a IV-a C de la  Liceul Teoretic ”Miron Costin”, premiul II a mers către clasa a IV-a B de la Școala Gimnazială ”Iordache Cantacuzino”, iar premiul III a fost obținut de trei clase: a IV-a de la Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc”, a IV-a B de la Liceu Tehnologic ”Nicolae Iorga” și a IV-a de la Școala Gimnazială Gâștești, structura Gâștești. Celelalte patru clase participante au obținut mențiuni: aIV-a A și a IV-a, structura Lunca, de la Școala Gimnazială ”Iordache Cantacuzino”,  a IV-a, structura Sodomeni, de la Școala Gimnazială Gâștești și a IV-a A de la Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga”.  Premiile I, II și III au constat în ghiozdane cu cărți și dulciuri, iar mențiunile, în sacoșe ACVO cu cărți și dulciuri.  

„Am văzut muncă, implicare, creativitate, ne-au plăcut toate machetele pe care le-au realizat elevii și am decis să îi premiem pe toți. Așa cum deja ne-am obișnuit partenerii, fiecare copil a primit o carte cu informații interesante despre planetă, mediu și apă, am văzut bucurie pe chipurile lor atunci când le-au descoperit și sunt sigur că le vor citi cu plăcere. Felicitări elevilor, profesorilor coordonatori și întregii comunități!”, a completat dr. ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO.  

 „Am participat cu plăcere la concursul ‹‹Planeta azi și mâine›› propus de Asociația ACVO. Munca noastră de echipă, dar și ideea atât de actuală a amenințării planetei cu războiul și dorința ca viitorul să fie unul al păcii pe Pământ, credem ca au fost cheia succesului nostru. Activitatea la care am participat a fost cu atât mai inedită pentru noi, întrucât am întrat în competiție cu colegii noștri de aceeași vârstă din oraș și suburbii. Premiile primite au fost cea mai mare bucurie pentru noi, a fost o surpriză extraordinară acum la începutul vacanței de vară. Mulțumim și abia așteptăm provocările următoare!”, a spus prof. Ina Nicoleta Ancuța, coordonatoarea clasei care a câștigat premiul I. 

 La competiție au participat 185 de elevi din toate școlile cu clase primare din Pașcani: Liceul Teoretic ”Miron Costin”, Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga”, Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc”, Școala Gimnazială ”Iordache Cantacuzino” și Școala Gimnazială Gâștești. 

Proiectul „Planeta azi și mâine” face parte dintre acțiunile ACVO dedicate mediului înconjurător. Asociația ACVO a fost înființată de către compania ApaVital, la începutul anului 2018, pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda asociației sunt dezvoltarea urbană, protecția sustenabilă a mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea.

Vă recomandăm să citiți și:

Asociația ACVO, în mijlocul prietenilor naturii 

Bibliotecile ACVO – mii de cărți donate școlilor din județul Iași

comments

comments