full screen background image
Crucea

Crucea de la Ipotești, ocrotitoarea comunei Mihai Eminescu

Crucea de la Ipotești a fost sfințită de Înălțarea Domnului, o mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.

Aici sunt începuturile noastre

Cele mai vechi așezări din zona în care a copilărit poetul național au fost marcate cu o cruce înaltă de 20 de metri, care poate fi văzută din toate satele comunei Mihai Eminescu.
Construcția este din structură metalică zincată, placată cu tablă specială de aluminiu,are brațe de 3 metri și este dotată cu led-uri pentru iluminat noaptea, alimentate cu panouri fotovoltaice.
Troița a fost sfințită joi, de Înălțarea Domnului, de un sobor de preoți care slujesc la bisericile de pe teritoriul comunei.

Investiția, de peste 400.000 de lei, a fost posibilă la inițiativa primarului Verginel Gireadă și este finanțată din bugetul local. Crucea care străjuiește drumul către satul copilăriei lui Mihai Eminescu a fost construită pe “Dealul Crucii”, un loc cu o semnificație aparte pentru locuitorii din comună.

“Aici se cheamă «Dealul Crucii», așa îi spune din cele mai vechi timpuri pentru că drumurile aici se intersectau. De aceea am hotărât să facem această cruce aici. Și unii locuitori mi-au sugerat să facem o troiță, dacă tot se numește așa locul acesta.  Aici, cândva au existat niște sate:«La Movilă 1» și  «Movilă 2»”, a declarat primarul Verginel Gireadă.

La eveniment au participat prefectul Sorin Cornilă, Deputatul Costel Șoptică, directorul DSP dr. Monica Adăscăliței, conducerea Primăriei Mihai Eminescu, consilieri locali și locuitorii comunei.

Vă recomandăm să citiți și:

Eveniment la Ipoteşti după doi ani de pandemie

comments

comments