full screen background image

Proiecte variate pentru copiii din nordul Moldovei

WABI-SABI, concept educativ nou pentru 1 – 6 ani

Proiectele dedicate copiilor din Suceava, Rădăuți, Fălticeni și Gura Humorului au un element de noutate : Centrul educațional WABI-SABI, care pune în prim-plan fericirea și curiozitatea copiilor de a descoperi lucruri noi. Instituția oferă un concept modern în educarea, îngrijirea și creșterea armonioasă a celor mici.

Managerul regional Alina Luca spune că modalitățile de lucru se pliază pe necesitățile părinților, oferind un program special de tip after-school și în timpul vacanțelor școlare.

Educatorii spun că misiunea lor este de a oferi educație, șanse egale și dezvoltare personală continuă, tuturor preşcolarilor. Ei susțin colaborarea permanentă cu familiile și comunitatea, astfel încât rezultă un model de cooperare optim, solid, de durată, abordarea fiind centrarea pe copil.

Ludoteca pentru copiii nevăzători din Botoșani, unică în țară

Copiii nevăzători din România nu au acces la jocuri și jucării educaționale adaptate deficienței lor.

Indispensabile încă de la cea mai fragedă vârstă, fiind prima etapă a învățării, acestea nu se găsesc în librării, cu doar pe site-uri de specialitate și sunt extrem de scumpe.

Pentru a da șanse egale copiilor nevăzători din județul Botoșani, care pierd informații de bază în lipsa unor astfel de metode, Asociația Nevăzătorilor din Botoșani  a înființat o LUDOTECĂ. Inițiativa aparține președintelui filialei, psiholog Laura Dănilă și este o premieră națională, iar proiectul pilot ar putea fi util întregii țări.

Ludoteca a fost dotată cu seturi de jucării educaționale adaptate, cu muchii rotunjite, alfabet Braille și desene în relief, selectate cu sprijinul specialiștilor psihopedagogi de la Gradinița pentru deficienți de vedere din Cluj.
Alexandra Matache, cadru didactic la Centrul Special “Moldova” din Tg. Frumos:

Inițiativa vine atât în sprijinul copiilor, dar mai ales în sprijinul părinților care fie nu își permit să își trimită copiii la Centrul Special, fie nu au bani să cumpere materialele didactice extrem de scumpe și care nu se găsesc în librării.

Ludoteca funcționează în Centrul vechi al municipiului Botoșani, lângă sediul Asociației Nevăzătorilor și este disponibilă pentru toți copiii cu deficiențe de vedere din județul Botoșani.

Asociația a deschis un cont unde cei care doresc să doneze în acest scop o pot face:  RO73BTRLRONCRT0P68202701

Camera „Mama şi copilul” în restaurant

Mămicilor uneori le este greu să găsească un restaurant care să nu provoace anxietate la o ieşire în oraş cu cel mic, mai ales când acesta trebuie alăptat sau schimbat în oraş. La asta s-au gândit doi tineri părinţi din Iaşi, care au deschis în urmă cu câteva săptămâni Carol’s Place, unul dintre puţinele restaurante din Capitala Moldovei dedicate întregii familii.

A fost deschis la începutul lunii mai de Andrei şi Raluca Baltag, doi tineri părinţi care, odată cu venirea pe lume a băieţului lor Carol, au prins curaj şi au intrat în lumea HoReCa.

Ceea ce deosebeşte acest restaurant de altele este faptul că are o cameră dedicată mamei şi copilului. Ideea a fost a Ralucăi, care atunci când alăpta şi-a dat seama cât de complicat este pentru o proaspătă mămică să iasă într-un restaurant cu copilul ei, mai ales când trebuie să-i dea să mănânce sau să-l schimbe.

„Am gândit şi creat o cameră faină, cu o masă de schimbat. Mămicile au acolo tot ce au nevoie. Câteodată, mămică fiind, mai uiţi să-ţi iei câte ceva după tine. În această cameră se găseşte inclusiv un fotoliu relaxant unde să poţi alăpta. Este o cameră în spatele restaurantului, este foarte linişte”, spune Raluca Andreea Baltag – PR Manager şi Co-fondator al restaurantului.

 

Vă recomandăm să citiți și:

Botoșaniul va fi accesibilizat pentru nevăzători 

Doza de educaţie: Mai bine plec în vacanță

 

comments

comments