full screen background image
cămin

„Un cămin sigur pentru copilul tău” a ajuns la Păltiniș

„Un cămin sigur pentru copilul tău” este o campanie de informare și responsabilizare a adulților. Aceasta a fost inițiată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani începând din iunie 2019.

Pe lângă hrană și îmbrăcăminte, copilul are nevoie și de siguranță. Despre acest aspect au discutat astăzi, pompierii botoșăneni cu părinții din comuna Păltiniș.

Nu există „mie nu mi se poate întâmpla!” Copiii mici trebuie supravegheați în permanență. O clipă de neatenție poate determina sfârșitul tragic al unui destin aflat la început de drum, iar noi, cei responsabili de soarta lui, nu trebuie să uităm acest lucru.

Acesta este principalul mesaj al acțiunii de informare și educare preventivă desfășurată în cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău!”.

În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, copiii au participat la activități interactive cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență.

Pompierii botoșăneni le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că este vorba de incendii, inundații sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate.

Cu ajutorul manechinelor au învățat cum să acorde primul ajutor.

Cea mai mare provocare a fost misiunea de salvare a doi ursuleți de pluș. Au avut de parcurs un traseu ce a implicat trecerea printr-un tunel, urcarea pe un tobogan, alergarea printre jaloane și stingerea unui incendiu imaginar.

Eforturile depuse de copii au fost răsplătite de pompieri cu dulciuri. Toate misiunile de salvare au fost conduse de Pompierul Sam.

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.

Proiect unic în România

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de cămin sigur pentru copilul tău a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

Pentru realizarea obiectivului campaniei, astăzi ne-am bucurat de sprijinul Primăriei Păltiniș, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Păltiniș, cadrelor didactice de la școlile din comună și satele aparținătoare și al Simonei Cărbunaru, voluntar în cadrul programului național „Salvator din pasiune”. a declarat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

Anul trecut, 391 de copii au fost victime ale unor accidente casnice (arsuri/opăriri, intoxicații/ otrăviri, înghițire corpi străini sau traumatisme), cu 93 de cazuri mai puține față de 2020.

 

Informare preventivă:

– Atunci când gătiți, nu lăsați copilul aproape de aragaz sau de locul în care ați pus recipiente cu lichid fierbinte!

– Chibriturile, brichetele, cuțitele și alte obiecte asemănătoare nu trebuie lăsate la îndemâna acestora!

– Aparatele electrocasnice trebuie depozitate în locuri inaccesibile celor mici.

– Strângeți de pe mobilă obiectele care pot cădea peste copil sau se pot sparge!

– Asigurați ferestrele, ușile, pentru a nu permite accesul copilului, nesupravegheat, la scări sau balcon!

– Îndepărtați orice obiect de mobilier din apropierea ferestrelor! Acesta poate fi folosit de micuți pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce este afară.

– Nu îi lăsați singuri atunci când aveți geamul deschis!

– Mascați colțurile ascuțite ale mobilei, astfel încât cei mici să nu se lovească.

– Ascundeți firele electrice sau cablurile în spatele mobilei deoarece copilul poate să tragă de ele și să răstoarne obiectele!

– Nu îi lăsați să umble la prize pentru a nu se curenta sau pentru a nu produce un incendiu! Folosiți accesorii de protecție a prizelor!

Vă recomandăm să citiți și:

Zilele Municipiului Botoșani: trei zile de concerte în aer liber

 

comments

comments