Un veteran de război a fost onorat de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici. Vasile Iriciuc va împlini pe 22 decembrie frumoasa vârstă de 100 de ani.
Recunoștință Veteranilor de Război
“Astăzi îi sărbătorim pe veteranii celui de Al Doilea Război Mondial, pe acei bravi români care sunt întruchiparea devotamentului, a iubirii față de țară și a puterii de sacrificiu. Am răspuns invitației lansate de Garnizoana Botoșani, prin intermediul domnului locotenent-colonel Ovidiu Damian, și ne-am alăturat campaniei naționale „Recunoștință Veteranilor de Război”.
Împreună am mers la nea Vasile Iriciuc și i-am oferit mici simboluri ale prețuirii pe care i-o purtăm. El este unul dintre oamenii care au îndurat războiul, pentru ca noi să fim astăzi un popor întreg și unit.
Este unul dintre botoșănenii care nu au căutat scuze și nu au dat înapoi atunci când România a avut mai mare nevoie de ei – în cel de Al Doilea Război Mondial.
Îi mulțumim pentru că ne-a primit și ne-a împărtășit din memoriile dumnealui și îi urăm multă sănătate!” a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Ziua apărătorilor patriei
Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de “veteran de război”.
Decizia a fost luată în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.
În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro.
Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi). Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile.
În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul www.mapn.ro.