După întreaga perioadă aspră a Postului Mare, satul românesc prinde viaţă şi sărbătorește, la unison, Învierea Domnului. Astăzi ne-ntoarcem în timp și ne amintim de tradițiile și obiceiurile românilor de odinioară. Amintim, desigur, și de provocările cu care vine „Paștele modern”, care mai păstrează, prin unele zone ale Moldovei, obiceiuri care au devenit brand.
Promovarea obiceiurilor gastronomice, brand de Bucovina
Paștele de altădată este readus în actualitate în zona Dolhești din județul Suceava, acolo unde antreprenorul Mirela Nechita a dezvoltat un proiect inedit, cu legături în istoria locurilor. Ea a înființat Asociația pentru Promovarea Văii Șomuzului, reușind să adune oameni cu principii și valori asemănătoare pentru a duce mai departe tradițiile locului.
Invitată în studioul VIVA FM, ea a spus că o componentă principală a sărbătorilor pascale este reprezentată de obiceiurile culinare, care se păstrează în mare măsură o dată cu trecerea anilor.
Religia se împletește cu actualitatea
Referindu-se la însemnătatea Paștelui, Mirela Nechita a ținut să scoată în evidență obiceiurile religioase care s-au păstrat, în pofida zecilor de ani de comunism. Lăcașurile de cult continuă să adune mii de credincoși la slujbele de Învierea Domnului, mulți dintre ei fiind turiști sosiți din străinătate.
Paștele românilor de odinioară
Angela Paveliuc-Olariu (84 de ani) este doctor în etnografie şi un adevărat ambasador al tradiţiilor românilor de odinioară. A adunat, vreme de şase decenii, informaţii inedite despre una dintre cele mai de preţ bogăţii ale României: tradiţia.
Poveştile pe care le-a împărtăşit pentru VIVA FM, chiar din apartamentul ei, sunt o călătorie în casele românilor de odinioară, pregătite pentru Învierea Domnului. De asemenea, ea ne dezvăluie istoriile din spatele unora dintre cele mai frumoase tradiţii de Paşte ale românilor, cum ar fi minuţioasa curăţire a gospodăriilor şi migăloasa încondeiere a ouălor.
Paștele modern vine cu scumpiri
Cu bugetul decimat de facturile din iarnă, românii din Nordul Moldovei țin greu pasul cu scumpirile din ultima perioadă.
Aceștia sunt nevoiți să își scoată din meniu unele produse tradiționale, ale căror prețuri au crescut chiar și cu 20%. Nelipsite de pe masa de Paște, acum carnea de miel, pasca și cozonacul au ajuns delicatese pe care cei cu venituri modeste nu și le pot permite. Toată lumea se aprovizionează pentru masa de sărbători și, fără nicio excepție, caută să cumpere mai ieftin.
Niciun produs nu mai are același preț ca anul trecut. Carnea, produsele lactate, ouăle, si toate alimentele de care are nevoie o gospodină pentru un meniu specific, costă cu 20 pana la 50% mai mult. Așa că, în acest an, meniul nu va fi atât de îmbelșugat ca altădată. Și totuși, din coșul de la înviere nu vor lipsi ouăle roșii, pasca sau cozonacul, delicatesele sărbătorilor românești.
Legătura cu trecutul
Plămădite cu grijă, cu rugăciune și strict după rețetele de altă dată, sau adaptate noilor timpuri, aceste deserturi sunt, de fapt, legătura prezentului cu trecutul.
Tanti Maricica Alexandru, gospodină veritabilă din Botoșani, trecută de 70 de ani, păstrează rețetele de pască și cozonac de la mama ei. Vă imaginați cât de bune sunt?
Pofta vine și doar ascultând!
Vă recomandăm să citiți și:
Față în Față. Ediție specială de Paște
Paşte 2022 – Veniţi de luaţi Lumină în Bucovina!