full screen background image

Paşte 2022 – Veniţi de luaţi Lumină în Bucovina!

Trăim marea bucurie a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Lumina și mila lui Dumnezeu se revarsă asupra lumii.

Întreaga natură ia parte la marea sărbătoare. Întunericul a fost risipit. Moartea a fost învinsă. Lumina a țâșnit din mormânt…

„Veniți de luați lumină!”

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009, continuă și în acest an.

Astfel, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 23 aprilie 2022, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Lumina Sfântă va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Otopeni.

La ora 20:00, pe Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” din Suceava, va avea loc aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, după care va fi împărțită preoților, care o vor duce în județ.

În ultimii ani, Lumina Sfântă a fost adusa cu avionul de la Ierusalim pe Aeroportul Suceava, de unde era preluată de preoţi şi călugări din judeţul Suceava şi judeţele limitrofe, dar şi de reprezentanţi ai Mitropoliei Cernăuţilor din Ucraina, fiind împărţită apoi credincioşilor la slujba de Înviere.

 

O minune care se întâmplă în fiecare an

Lumina Sfântă sau focul haric, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine.

A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice.

Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d.Hr., apariția sfintei lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.

Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. „Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea” lui Iisus.

Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” până când Lumina Sfântă coboară și aprinde candela “neadormită” de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună. În tot acest timp patriarhul este urmărit de prelații armeni și copți.

Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări le împarte celor adunați acolo.

Pelerinii susțin că Focul Sfânt nu le arde părul, fața etc. în primele câteva minute după ce a fost aprins.

 

Citeşte şi:

https://vivafm.ro/2022/04/06/5-motive-pentru-a-petrece-pastele-in-bucovina/

https://vivafm.ro/2022/04/13/pastele-in-bucovina-2022-program/

comments

comments