full screen background image

Cseke Attila: o singură lege și autorizații de construcții de la un singur ghișeu

Ministerul Dezvoltării a elaborat un singur cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, modificate substanțial în ultimii ani .

Proiectul de act normativ, care a fost publicat astăzi în transparență decizională, prevede procurarea autorizațiilor de construcții online, de la un singur ghișeu, într-un timp semnificativ mai scurt.

Astfel se reduce birocrația și va fi evitat și riscul expirării unui aviz în timp ce este așteptat un altul.

”Reglementările vechi de mai multe decenii, stabilite prin 10 legi diferite, nu mai sunt viabile. Au fost schimbate de mai multe ori pe an, în încercarea de a corela vechile legi cu realitatea contemporană. Dar acest fapt a dus la instabilitate legislativă în acest domeniu. Prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, vom renunța la <<cârpirea>> legilor în vigoare și vom adopta un singur act normativ, regândit eficient”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Mai puține legi

Ministrul a subliniat că, din cele 10 legi în vigoare, 5 vor fi eliminate și 5 vor fi modificate și introduse în noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Urmează ca, după perioada de consultare publică, proiectul să fie adoptat de Guvern și trimis Parlamentului.

Fiind o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, Parlamentul trebuie să ia o decizie în prima parte a anului 2023 privind această propunere.

Certificat de urbanism eliberat în 5 zile

Cseke Attila a menționat că va fi realizată și o Platformă Digitală Națională, pe care se vor încărca toate documentațiile planurilor urbanistice generale (PUG) pe suportul Observatorului Teritorial.

Aceasta va fi interconectată cu Registrul național al construcțiilor și va constitui o importantă bază de date și un suport pentru autorități pentru emiterea certificatelor de urbanism, a acordurilor unice și autorizațiilor de construire.

”Dacă, în prezent, un certificat de urbanism se eliberează în 1-2 luni, prin intermediul Platformei Digitale Naționale, acesta va putea fi eliberat în 5 zile. La fel și în cazul autorizațiilor de construire, perioada se va reduce la 15 zile, față de 1-2 luni cât este în prezent.” a spus mministrul Attila.

 

Vă recomandăm să citiți și:

PARLAMENTUL A DECIS: CONSTRUCȚIILE ÎN EXTRAVILAN DESTINATE ACTIVITĂȚILOR AGRICOLE NU MAI AU NEVOIE DE PUZ
AUDIO | FOTO | ABRUDEAN: „AVEM O MARE PROBLEMĂ CU CREȘTEREA PREȚURILOR MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII”

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza