full screen background image

Sanda-Maria Ardeleanu, directorul bibliotecii USV: Biblioteca USV este unul din spațiile cele mai iubite din universitatea suceveană

USV ON AIR, cu informații despre biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Am obținut un interviu de la prof. univ.dr. D.H.C. Sanda-Maria Ardeleanu, directorul bibliotecii USV.

„Deseori ne dăm seama de ceea ce ne lipsește atunci când nu avem acces la un anumit lucru, la un anumit eveniment. Biblioteca – câtă lume nu vorbea acum câțiva ani de dispariția bibliotecilor, m-am bucurat foarte mult să văd că biblioteca a fost unul dintre cele mai dorite spații, când s-a revenit la bibliotecă s-a revenit cu entuziasm și biblioteca chiar a lipsit studenților, profesorilor, atâta timp cât aceștia nu au avut acces direct, deci încă o dată, veniți la bibliotecă!”, a mărturisit prof. univ.dr. D.H.C. Sanda-Maria Ardeleanu, directorul bibliotecii USV.

În prezent, la dispoziția utilizatorilor se află 5 săli de lectură cu peste 200 de locuri, scanere, imprimante, 1 sală Internet și 1 sală destinată împrumutului la domiciliu, depozite pentru periodice și seriale românești și străine, carte și alte documente de bibliotecă.
În cadrul bibliotecii, schimbul de publicații apărute la Editura USV se face cu peste 60 de instituții din țară și cu peste 100 de instituții din străinătate.

Personalul bibliotecii este preocupat de perfecționarea competențelor profesionale, participând la diverse întruniri metodice și sesiuni științifice din țară, la mobilitățile de stagiu profesional în cadrul programului Erasmus+. În ultimele două decenii, biblioteca USV a stabilit și dezvoltat relații de colaborare cu biblioteci similare din Ucraina, Moldova, Italia, Spania, Polonia, Turcia, Germania, Slovacia etc.

Accesul la serviciile bibliotecii se realizează pe baza permisului de cititor, eliberat sub formă de card electronic. Grație eforturilor membrilor colectivului, care împreună cu o echipă de studenți – voluntari de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, până în vara anului 2011 s-au catalogat în format electronic peste 24 500 titluri de carte și 124 titluri de periodice și seriale. Până în luna iulie 2011 au fost etichetate cu etichete RFID peste 60 000 de volume monografice din sălile de lectură cu acces liber la raft și împrumut la domiciliu. În prezent, în catalogul on-line al bibliotecii se regăsesc peste 95 570 de descrieri bibliografice și aproape 90 000 de publicații etichetate RFID.
„Universitatea din Suceava este unică și spun lucrul acesta fără emfază, cu distanțarea ce o am datorită multiplelor experiențe internaționale, am intrat în foarte multe universități, cunosc atmosfera din foarte multe universități, Universitatea din Suceava are acel ceva pe care nu îl regăsește nimeni în nicio altă universitate: un corp academic foarte atașat de studenți, un corp academic dedicat care vine în slujba nevoilor studenților, nevoilor de pregătire de performanță, trebuie să vorbim mai mult ca orice altceva despre performanța din Universitatea din Suceava, uitați câte locuri a urcat universitatea în domeniile cercetării, în domeniul inventicii, în domeniul creativității, de ce nu și în domeniul francofoniei”, a declarat prof. univ.dr. D.H.C. Sanda-Maria Ardeleanu.
Colectivul bibliotecii USV se află mereu în slujba cerințelor de informare și documentare ale personalului didactic universitar, studenților, doctoranzilor, angajaților instituției și, în general, ale tuturor persoanelor care apelează la serviciile specifice, căutând mereu noi căi de modernizare a lecturii, insuflând generațiilor tinere pasiunea pentru lectură. Biblioteca a fost și rămâne un spațiu al întâlnirilor prilejuite de organizarea a numeroase manifestări științifice: lansări de carte, simpozioane, colocvii, mese rotunde, schimburi de experiență, întâlniri cu autori, târguri de carte, expoziții de carte și periodice, Omul și cartea și altele.

Interviul integral cu Iulia Sîrghi-Covalciuc și prof. univ.dr. D.H.C. Sanda-Maria Ardeleanu, directorul bibliotecii USV, mai jos:

 

comments

comments