full screen background image

Zmei și figuranți

Nu știu ce înțeleg unii din “stare de alertă”. Eu una cred că este despre a fi precaut, a respecta reguli de bun simț care ar putea să te ajute să nu ajungi tu în pericol sau să-i pui pe alții. Mai simplu spus înțeleg “să stau cu ochii în patru”. Nu să mă izolez în continuare, nu să pun pauză pe toate cele ce le am de făcut, dar să fiu vigilentă.

Cred că “starea de alertă” în această perioadă e și mai simplu de priceput pentru foarte mulți. E drept că nu pentru toți. Pentru unii e loc în această perioadă de teribilism. De a arăta cum pot fi ei “Zmei” când alții sunt simpli figuranți în acest film, trecând discret, cu masca pe față, la distanță corespunzătoare. Și dacă în restul timpului nu au cum să se remarce, fiind în roluri principale, o fac acum, când au mai mult timp și spațiu.

Cam așa mi s-a părut prestația domnului Cataramă, cam așa mi s-a părut prestația celor care au decis în capitală să socializeze fie ziua la mitinguri, fie la ceas de seară la un pahar de voie bună, lângă mașina parcată în Piața Universității.

Poate om fi noi, cei care ne-am asumat starea de alertă, cei mai creduli și naivi din sud-estul Europei. Cu siguranță însă nu suntem singurii de pe Glob. Și până la urmă e alegerea noastră, care mi-ar plăcea să fie respectată și de “Zmei”. Eu nu stau să-i judec și nici nu mă apropii prea mult de ei. Întrebarea mea este însă pentru ei, de ce îi judecă pe ceilalți și de ce îi pun în pericol apropiindu-se de ei, fără niciun acord…

Și mai am o întrebare naivă… De ce e musai să-i promovăm gratuit pe posturi naționale chiar pe “Zmei”. Bunul simț și respectarea regulilor nu fac rating? N-ar putea face o excepție trusturile TV măcar în această perioadă, măcar de grija celor mai tineri, care sunt tentați să imite? Clar naivă întrebarea mea…

Gândindu-mă la televiziunile noastre ce promovează iresponsabilitatea mi-am amintit de postarea unui prieten de rețea de socializare care se întreba, retoric bineînțeles, dacă nu cumva semințele pe care le scuipau cu sârg unii în movilițe destul de consistente la intrarea în piață, or fi și ele purtătoare ale noului coronavirus. Cam așa scuipă și televiziunile știrile despre “Zmei” peste noi. Unii scapă neatinși, alții insă se contaminează.

Recunosc că nu am certitudini legate de SARS-CoV-19. Dar tocmai din acest motiv consider că e musai să mă mențin în alertă. Din respect pentru ceilalți, în primul rând.

comments

comments