full screen background image

Termenul pentru identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân a fost prelungit

Leon Postolache dsv     Conform unui act normativ emis în cursul anului trecut, până la 1 ianuarie 2015, toţi câinii cu stăpân ar fi trebuit să fie identificaţi şi înregistraţi într-o bază de date.

Termenul limită al respectivei campanii a fost prelugit până la sfârşitul lunii februarie.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Leon Postolache, invitat, joi, în emisiunea “Faţă în faţă”, difuzată de Radio VIVA FM, a precizat care este scopul principal al campaniei

Postolache: “Un act normativ emis în cursul anului 2014 prevede ca toţi câinii cu stăpân de pe teritoriul României să fie identificaţi şi înregistraţi într-o bază de date. Ce înseamnă acest lucru? Toţi proprietarii de câini au obligaţia de a-şi identifica câinele sau câinii din posesie şi de a solicita înregistrarea acestora într-o bază naţională de date. Acest lucru este de folos pentru a avea o situaţie cât mai exactă asupra populaţiei de câini. Toate aceste aspecte sunt importante tocmai pentru a monitoriza bolile şi pentru a preîntâmpina situaţiile nedorite.”

Directorul DSVSA Suceava a prezentat şi unele dintre problemele cu care se confruntă pe timpul acestei campanii naţionale.

Postolache: “Sunt proprietari de câini care înmatriculează un singur câine, cu toate că deţin mai mulţi câini. Sunt şi proprietari de câini reticenţi la această acţiune, cel mai probabil din considerente financiare. În general, microciparea costă 40-50 de lei, dar unii colegi mi-au spus că încasează 20-30 de lei, tocmai pentru nu a fi refuzaţi sau atunci când un proprietar deţine mai mulţi câini. Medicii veterinari doresc, în primul rând, ca acţiunea să fie realizată, nepunând pe primul plan factorul financiar.”

Leon Postolache a precizat că, din datele centralizate la sfârşitul anului trecut, campania de identificare şi înregistrare a câinilor cu stăpân era realizată în proporţie de aproape 50%.

Amenzile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei, pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora.

comments

comments