full screen background image

Doza de educaţie – Parte de iubire

Luna februarie. O lună a iubirii, se zice. Pretextul pare a fi Sfântul Valentin sau Dragobetele. Nu contează care dintre ei e pretextul, important este felul în care este marcată dragostea… Să fim sinceri! Dacă doar o lună pe an am marca dragostea, ar fi vai de noi! Căci fără ea, în diferitele ei forme – fie că o îndreptăm spre partenerul din cuplu, fie că o îndreptăm spre copilul familiei sau chiar spre job – am fi o adunătură de triști.

Pe mine chiar nu mă interesează dacă e Valentin sau Dragobete cel care dă curaj oamenilor să-și afime iubirea. Important este să se întâmple.

Cu toate acestea, sunt mulți cei care nu auziseră de Dragobete în urmă cu vreo 20 de ani, vârstă la care ar fi putut fi o preocupare de top, aceasta cu iubirea. De Sfântul Valentin nici pomeneală… din acest motiv acceptă mai greu aceste sărbători. Cei tineri de azi le-au asimilat repede, pentru că sunt în actualitatea adolescenței sau tinereții lor.
Drept urmare, m-am gândit să vă fac cunoștință cu Dragobete dumneavoastră, celor ce ați trecut de 40 de ani. Și eu mă încadrez în această categorie, fără să mă deranjeze a afla câte ceva nou despre el. Poate cunoscându-l mai bine îi veți deschide ușa cu mai multă ușurință.

Se spune că ar fi fiul neastâmpărat al Babei Dochia, chipeș nevoie mare și iubăreț cât să-și dorească să seducă toate femeile ce-i ies în cale. Mitologia românească, însă, vorbește despre Dragobete ca fiind zeu. Al tinereții, veseliei și al iubirii. Zeu sau doar fiul Babei cele cu cojoace multe, tot despre iubire vorbește, încă din vremea dacilor. Și e bine să îl ascultăm. Pentru că o veche superstiție spune că e musai în ziua Dragobetelui să sărbătorim iubirea, altfel vom fi pedepsiți să nu putem iubi tot timpul anului. Acum nu știu ce e mai rău, să nu poți iubi sau să poți iubi, dar să nu fii tu iubit de celălalt… Neplăcute sunt, oricum, ambele situații…

Ce mai este de făcut în această zi?… Curățenie. În casă sau pe unde mai e necesar, pentru că e aducătoare de prospețime și noroc. Interzis este însă cusutul și toate celelalte treburi grele din gospodărie.

În aceeași zi de 24 februarie nu ai voie să plângi, căci tradiția spune că vei avea parte de necazuri și supărări în toate lunile ce vor urma.

Pe final, vă mai spun că e musai, în ziua de Dragobete, să sărutați persoana iubită pentru a menține iubirea în cuplu.

Ia te uită! O sumedenie de sfaturi transmise de la bătrânii noștri, mai preocupați de iubire decât suntem mulți dintre noi astăzi. Fie că le urmați sau nu, eu vă doresc să aveți parte de iubire toate zilele ce vor urma din anul acesta. Căci „iubire e în tot”- cum spune poetul. Chiar și în dozele de educație.

comments

comments