full screen background image

Doza de educaţie – Ordonanță divină

Oricât de cunoscători sau nu, de interesați sau nu într-ale politicii sunteți, cu siguranță n-ați ratat întâmplarea în care în urmă cu o săptămână Guvernul condus de domnul Orban a votat în jumătatea de zi, spre miezul nopții 25 de ordonanțe de urgență, toate spre ,,a rezolva probleme României”, după cum a afirmat premierul.

Atât de multă dedicație din partea politicienilor, atât de multă preocupare activată și condensată în cele 10 ore de ședință de Guvern, nu a mai pomenit românul vreodată… În astfel de momente conștientizezi încă o dată, tu omul simplu care încerci să-ți faci cât mai bine treaba în dreptul tău, că la București lucrurile se întâmplă după bunul plac al celor care dețin vremelnic puterea. Fără nici cel mai mic interes pentru binele colectiv, al românilor.

Nu mă pricep prea mult să cântăresc deciziile politice, nici să deznod ițele pe care le țes și încâlcesc oamenii politici. În schimb nu mi-e greu să văd că picajul României, pe multe planuri, este cauzat de conducătorii pe care îi are. Și ce-i mai trist e că nici nu văd vreo ieșire din situația în care ne aflăm.

Dar cum românul simplu a știut totdeauna să se refugieze în umor, chiar cu înzecit mai multă pricepere decât la politică, am găsit ilustrată foarte bine explicația profilului politicienilor de azi, într-un banc ce circulă acum pe internet… despre legi și ordonanțe de urgență date… în Rai.

Se spune că la Facerea Lumii Dumnezeu, pentru a le fi bine oamenilor, a făcut o lege prin care fiecărei nații i-a dat câte două calități. Pe nemți i-a făcut disciplinaţi şi raţionali, pe englezi perseverenţi şi studioşi, pe japonezi muncitori şi răbdători, pe francezi culţi şi rafinaţi, pe unguri hotărâţi şi buni meseriaşi, pe spanioli veseli şi ospitalieri. Și tot așa a împărțit cu dărnicie Dumnezeu calitățile, iar când a ajuns la români, i-a spus îngerului consilier că vor fi inteligenţi, cinstiţi şi buni politicieni, continuând apoi cu alte neamuri. Se vede treabă că a durat ceva întocmirea Legii Divine, iar oboseala își spusese cuvântul de a remarcat consilierul abia la publicarea în Monitorul Celest faptul că românilor le dăduse trei calități în loc de două. Așa că, spre îndreptarea lucrurilor, a dat Dumnezeu o Ordonanță de urgență care suna așa “Pentru că virtuţile Dumnezeieşti, odată acordate, nu se mai pot lua înapoi, precizez că nimeni nu va putea avea și folosi mai mult de două virtuţi, în acelaşi timp!”…

Şi uite așa se explică de ce românii care sunt inteligenţi şi cinstiţi, nu fac politică, cei care sunt cinstiţi şi fac politică, în mod sigur nu sunt inteligenţi, iar cei care fac politică şi sunt inteligenţi, categoric nu sunt cinstiţi.
Să fie despre optimism sau despre pesimism bancul acesta?

comments

comments