full screen background image

Despre sportul minţii, cu micii şahişti şi antrenorii lor de la clubul HONG HA RĂDĂUȚI

Vineri, 26 septembrie, emisiunea de sport realizată de Manuel Costache la VIVA FM RĂDĂUȚI a fost dedicată sportului minții, șahul.

Invitații au umplut studioul VIVA FM din Rădăuți şi trei mici șahiști, însoțiți de antrenorii lor, au vorbit despre tainele acestui sport, despre felul în care se pregătesc și de competițiile la care au luat parte.

Antrenorii Edison Muha și Ciprian Costea, de la clubul HONG HA RĂDĂUȚI, au venit împreună cu trei frați, toți premianți ai acestui frumos sport. Este vorba de frații gemeni Miron Nectarie și Miron Constantin, însoțiți de fratele lor mai mare Miron Ioan.

Încă de la început, frații Miron au ținut să precizeze că șahul este un sport care le dezvoltă gândirea și îi ajută la performanțele școlare.
Dacă cei mici, Nectarie și Constantin au spus că au un stil de joc ofensiv, Ioan este mai precaut, și pune accent întăi pe apărare. Toți trei au afirmat că, atunci când joacă, încearcă să anticipeze următoarele două mutări ale adversarilor.

Nectarie și Constantin participă la grupa 8-10 ani, de multe ori au fost rivali în concursuri și totdeauna au jucat după principiul cel mai bun să câștige, lucru pe care îl aplică și la antrenament sau acasă, când joacă între ei.

În august,la Suceava, la Concursul memorial “Gheorghe Fodor” a câștigat Constantin, urmat de fratele său Nectarie.

Pe 14 septembrie, la Cupa comunei Miroslava, ediția a treia, pe primul loc a fost Nectarie, urmat de Ioan, la egalitate de puncte. Ioan participă de obicei la grupa 10-12 ani.

Pe locul 4 s-a clasat tot un băiețel de la clubul HONG HA RĂDĂUȚI, Lazăr David.

Cei doi antrenori au precizat că își desfășoară antrenamentele la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi”, unde au toate condițiile, materiale de antrenament și mulți copii s-au îndreptat către acest sport, numărul lor fiind mereu în creștere.

Edison Muha a spus că șahul îi disciplineaza pe copii și îi ajută la performanțele școlare, iar Ciprian Costea a amintit de pagina lor de pe net, care se numește E Șah Rădăuți, unde au exerciții pentru șahiști și unde comunică şi cu elevii lor.

Pentru antrenorii de la HONG HA RĂDĂUȚI și micii șahiști de la acest club urmează un concurs la Iași, sâmbătă, 5 octombrie, apoi un concurs la Câmpulung Moldovenesc, pe data de 12 octombrie.

comments

comments