full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Ultima săptămână a lunii iulie ne aduce noi oferte centralizate de Birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din Regiunea de Nord-Est.

În primul rând, avem de-a face cu puternica economie a Germaniei, colosul european propunând variante pentru specialiști și consultanți IT, șefi de birou, recepționeri, zidari, grădinari, bucătari, electricieni, mecanici, specialiști logistică, stivuitori, șoferi de camion și măcelari.

În ultimele noastre rubrici nu am mai adus vorba despre piața italiană a muncii, dar o facem acum. În peninsulă sunt căutați îngrijitori la domiciliu, operatori servicii telefonie, traducători, profesori în învățământul secundar, recepționeri hotel și chelneri.

Ne îndreptăm și mai spre vest și ajungem în Franța, acolo unde angajatorii se dau în vânt după lucrători polivalenți în hoteluri, operatori mașini de ambalat, funcționari în transporturi, proiectanți, operatori macarale, contabili, bucătari, mecanici și tinichigii auto.

Cu nimic mai prejos este economia Belgiei, stat care a recuperat vizibil și în acest domeniu. Românii pot fi atrași cu joburi pentru proiectanți și analiști de sisteme, brutari, patiseri, agenți de vânzări, personal de îngrijire a sănătății, vânzători la tarabe și în piețe, asistenți medicali și menajere.

Chiar dacă aspectele politice nu s-au hotărât deplin în privința Brexitului, piața muncii rămâne constantă deocamdată, Marea Britanie oferind posturi pentru sudori, cosmeticieni, coafori, bucătari, asistente medicale și moașe, instalatori, mineri și asamblori.

În nordul continentului, Olanda poate fi o variantă valabilă pentru cei care doresc să-și schimbe locul de muncă, datorită variantelor pentru bucătari, zugravi, chelneri, tâmplari, instructori fitness, recepționeri și ingineri constructori.

Dacă v-am reținut atenția, trebuie să știți că amănunte puteți afla la Birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments