full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Centrele EURES din nordul Moldovei vă propun noi oferte de locuri de muncă pe continent. Începem cu Germania, care rămâne lider european datorită posturilor numeroase pentru electricieni, sudori, șefi de echipă, ospătari, bucătari, mecanici mașini de prelucrare a plasticului, maseuri, recepționeri, șoferi de camioane, operatori stivuitori, lucrători depozit, tâmplari și măcelari. În apropiere, Olanda are vacante posturi pentru procesori bulbi de flori, culegători ardei și muncitori necalificați în grădinărit și horticultură. Ne mutăm în nordul rece al Europei, pentru a vă spune că Suedia propune locuri pentru mecanici și muncitori forestieri. Dacă vreți să performați în domeniul hotelier, puteți încerca în Franța, acolo unde sunt la mare căutare lucrătorii polivalenți. Iar dacă vreți să fiți, totuși, mai aproape de casă, aveți la dispoziție variantele oferite de angajatorii maghiari : electricieni, muncitori necalificați, dulgheri, bucătari, brutari, vânzători, măcelari și operatori mașini prelucrare. În scurtul nostru periplu nu puteam ocoli Danemarca cu ale sale oferte pentru mecanici utilaje fermă, operatori mașini asamblare și horticultori, dar nici Belgia, care scoate pe piața muncii locuri pentru manageri proiecte, ingineri proiectanți și ingineri dezvoltare harware. Amănunte despre salarii, precum și despre condițiile de muncă puteți afla de la centrele EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

 

comments

comments