full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Cea mai puternică economie a Europei, cea a Germaniei, propune posturi de electricieni, sudori, șefi de echipă, ospătari, bucătari, mecanici mașini de prelucrare a plasticului, maseuri, recepționeri, manipulanți bagaje, operatori stivuitori, șoferi de camioane, lucrători depozit, tâmplari și măcelari.

În apropiere georgrafică, angajatorii din Olanda au libere locuri pentru procesori bulbi de flori, culegători ardei și muncitori necalificați în grădinărit și horticultură.

Față de săptămânile anterioare, Ungaria are oferte numeroase pentru facturiști, electricieni reparații frigidere, muncitori necalificați, desingeri web, dulgheri, bucătari, brutari, vânzători, măcelari și operatori mașini prelucrare.

Deși nu s-a hotărât încă dacă va părăsi Uniunea Europeană, Marea Britanie revine la sentimente mai bune și anunță oferte pentru farmaciști.

Nordul continentului ne atrage atenția cu oferte relativ scăzute ca număr, dar interesante din punct de vedere financiar : în Norvegia se caută medici hematologi, instalatori ventilație, grădinari, frizeri, montatori folii ferestre, instalatori, tinichigii și vopsitori auto, în Suedia muncitori forestieri, iar în Finlanda instalatori de schele.

La final, salutăm un new-entry pe piața muncii europeană, este vorba despre Slovacia și ale ei oferte pentru sticlari.

Amănunte despre salarii, precum și despre condițiile de muncă puteți afla direct de la centrele EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments