full screen background image

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată pe 20 martie în judeţul Suceava

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie.
Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

“Cu această ocazie, în judeţul nostru se organizează mai multe acţiuni, cum ar fi transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) Bucureşti către reţeaua asistenţi medicali comunitari/ mediatori sanitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice; activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele şcolare; activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari”, a precizat Directorul Executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Ioana GRĂDINARIU.

De asemenea, pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava şi pe pagina de facebook a compartimentului vor fi postate materialele primite de la INSP Bucureşti.

În România, la desfăşurarea campaniei de anul acesta participă activ Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, medici dentiști.

Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale.

Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI), subliniază, prin sloganul de anul acesta “Spune Aaaa! Acționează acum pentru sănătatea ta orală!” importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

În anul 2017, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, privind asigurarea populaţiei cu personal medical, numărul medicilor dentişti a fost de 15.653 de persoane (cu 4,8% mai puțini faţă de anul precedent). Dintre aceștia, 1.619 lucrau în sectorul public și 14.034 în sectorul privat.

Repartizarea pe judeţe a personalului sanitar în anul 2017 evidenţiază că cel mai mare număr de personal medical s-a înregistrat în Municipiul Bucureşti, unde şi-au desfăşurat activitatea 2.864 de medici dentişti, precum și în judeţele Timiş (1.038), Cluj (953) și Bihor (739). Numărul cel mai mic de personal cu pregătire sanitară s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, unde şi-au desfăşurat activitatea 82 de medici dentişti și în judeţul Olt, cu 84 de medici dentişti.

În 2017, în judeţul Suceava figurau 435 de de medici dentişti.

comments

comments