full screen background image

Transportatorii anunţă proteste joi

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) va relua protestele de stradă, joi, 21 martie, dacă Executivul nu va promova ordonanţa de urgenţă promisă în urmă cu trei săptămâni cu privire la eliminarea pirateriei, informează un comunicat al organizaţiei.

“COTAR cere Guvernului să rezolve cu celeritate această situaţie şi să excludă falşii transportatori de pe drumurile României, aşa cum sunt excluşi falşii medici, falşii preoţi sau falşii avocaţi, deoarece cei care practică pirateria în transporturi, fără licenţă şi fără autorizaţie, nu sunt altceva decât falşi transportatori de persoane”, se spune în comunicatul transportatorilor.

La protest vor participa transportatori autorizaţi aparţinând membrilor COTAR, însumând peste 5.000 de autovehicule.

“Coloana se va forma din faţa Guvernului, până la Casa Presei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, atât în Bucureşti, cât şi pe drumurile naţionale, de unde vor veni coloane de maşini din toate regiunile. Dacă nici de această dată nu se va rezolva problema semnalată de noi, transportatorii rutieri autorizaţi de persoane, vom organiza un miting de amploare în fiecare săptămână, în perioada următoare, când vom bloca Bucureştiul cu autocare, microbuze şi taxiuri din întreaga ţară’, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

La sfârşitul lunii februarie, COTAR a amânat protestele anunţate pentru data de 28 februarie, în urma întâlnirii cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cu ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, şi a decis să aştepte publicarea proiectului Legii taximetriei pe site-ul Ministerului Dezvoltării, conform promisiunilor primite.

Potrivit unui comunicat al COTAR, transportatorii au fost invitaţi la discuţii cu ministrul Transporturilor, într-o întâlnire de urgenţă, pe tema proiectului de modificare a Legii Taximetriei. La întâlnire a participat şi viceprim-ministrul şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu.

“În urma întâlnirii de la Ministerul Transporturilor, am convenit, de comun acord, să amânăm protestele anunţate, pentru două săptămâni, timp în care Guvernul va putea lua decizia de a modifica Legea Taximetriei. Întâlnirea s-a încheiat după ora 20:00 şi s-a convenit ca vineri, 1 martie 2019, pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), să fie publicat anunţul referitor la iniţierea procedurii de consultare publică cu privire la proiectul de act normativ de modificare a Legii taximetriei nr. 38/2003. Dacă va fi promovată şi votată ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’ din Legea Taximetriei, şi trecerea activităţii de ‘rent a car’, vom renunţa la proteste”, a spus Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Ministerul Transporturilor a anunţat că, după parcurgerea etapelor de avizare interministerială, proiectul de act normativ va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari şi-au manifestat întreaga deschidere pentru rezolvarea problemelor semnalate de către partenerii sociali, se mai spune în comunicat.

În urmă cu o săptămână, pe 13 martie, transportatorii atrăgeau atenţia asupra necesităţii unei ordonanţe de urgenţă care să elimine pirateria din acest sector de activitate, prin înlăturarea sintagmei “în mod repetat” din Legea taximetriei.

“Mesajul transportatorilor rutieri de persoane este simplu: ‘Respectaţi legile acestei ţări şi înţelegeţi ce înseamnă cadrul legal, înainte de a face comentarii aberante, cu scop electoral!’ Menţionăm că transportatorii nu mai sunt dispuşi să accepte folosirea problemelor din acest sector de activitate în scopuri politicianiste, iar cei care şi-au fixat ca ‘target’ electoratul progresist de parte dreapta ar trebui să citească întâi legile din România şi abia după ce reuşesc să le înţeleagă pot să vină cu propuneri legislative coerente, nu cu sloganuri politicianiste care creează haos în domeniul transportului rutier de persoane”, declara Vasile Ştefănescu, la acea dată.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România este reprezentativă la nivel naţional pe sectorul de activitate “transporturi rutiere”, “şcoli de conducere auto”, având ca membri federaţii şi asociaţii din rândul transportatorilor de persoane, transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, şcolilor de conducători auto. AGERPRES

comments

comments