full screen background image

O nouă caravană de 1.000 de migranţi central-americani a intrat în Mexic

Aproximativ 1.000 de migranţi central-americani au intrat joi în sudul Mexicului, în timp ce noul guvern din această ţară s-a angajat să gestioneze un exod continuu alimentat de violenţă şi sărăcie ce a tensionat relaţiile cu administraţia preşedintelui Statelor Unite Donald Trump, notează Reuters.

Institutul Naţional de Migraţie al Mexicului a declarat că 969 de migranţi provenind din Honduras, El Salvador, Guatemala şi Nicaragua au trecut în localitatea mexicană Ciudad Hidalgo, la doar câteva zile după ce noi caravane de persoane au pornit din America Centrală spre Statele Unite.

Caravanele din America Centrală au aprins dezbaterile asupra politicii de imigraţie în Statele Unite, în timp ce preşedintele Donald Trump se foloseşte de problema migranţilor în încercarea de a obţine sprijin pentru planul său de a construi un zid la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador urmăreşte o abordare “umanitară” a problemei, promiţând să stopeze fluxul de persoane prin găsirea de locuri de muncă pentru migranţi. În schimb, el doreşte ca Trump să contribuie la stimularea dezvoltării economice în regiune.

Activitatea guvernului federal al SUA este parţial închisă (aşa-numitul “shutdown” n.r.) de peste trei săptămâni, în timp ce democraţii se opun cererii lui Trump de a obţine din partea Congresului 5,7 miliarde de dolari pentru a-şi finanţa zidul planificat.

Oficialii mexicani le-au pus brăţări la mână migranţilor în timp ce ei au intrat în ţară, pentru a monitoriza fluxul de persoane. Brăţările trebuie ţinute până când migranţii se înregistrează pe lângă autorităţi.

Odată înregistraţi, migranţilor care au îndeplinit cerinţele pentru a rămâne le vor fi eliberate vize umanitare, permiţându-le să muncească în Mexic sau să-şi continue drumul până la graniţa cu SUA, a declarat Ana Laura Martinez de Lara, director general al controlului şi verificării migraţiei.

Cei care au intrat în Mexic prin punctele oficiale de trecere a frontierei au făcut-o într-o manieră “foarte ordonată” şi respectuoasă, în contrast cu ciocnirile ce au avut loc la graniţă în octombrie când o caravană mai mare a început să treacă din Guatemala, a spus ea.

Martinez de Lara a adăugat că aproximativ 700 de persoane încă aştepată să treacă frontiera în Mexic din Guatemala la Tecun Uman. Ea nu a putut să spună dacă au fost oameni care au încercat să traverseze graniţa ilegal în Mexic.AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza