full screen background image

Despre artele marţiale, cu prof. Manole Mircea, sensei Shotokan!

Vineri 16 noiembrie, emisiunea sportivă de la Viva Fm Rădăuți l-a avut ca invitat pe prof. Manole Mircea, sensei Shotokan, centură neagră 3 dan.

Sensei Mircea Manole este unul dintre pionierii artelor marțiale din Rădăuți, el practicând acest sport încă din vremea studenției, înainte de anul 1989, atunci când karatele erau interzise.

De altfel, el a povestit, cu nostalgie, cum făceau antrenament, în sala de sport a liceului “Eudoxiu Hurmuzachi”, noaptea, cu lumina stinsă, ca să nu fie văzuți, ținând să îi mulțumească profesorului Crețu, care lăsa sportivii să intre în sală!

Mircea Manole a făcut și o expunere a acestei ramuri a artelor marțiale (stilul shotokan), amintind că este unul dintre cele mai vechi stiluri de karate, în Japonia fiind obligatoriu în școli.

Sensei este și președintele clubului Taigasan din Rădăuți, acolo unde a crescut generații de campioni și unde antrenează și în prezent.

Dintre sportivii care au urcat pe podium la Campionatele Naționale, a amintit luptătorii: Marciuc Alexandru, Juravle Dorinel, Bodnar Nicolae și Maciuc Simon Gabriel.

El a ținut să precizeze că shotokan-ul este sport și nu bătaie, că ajută la o dezvoltare armonioasă a corpului, disciplinează copii și îi ajută pe viitor în cariera profesională, mulți dintre sportivi ajungând să lucreze ulterior în serviciile speciale de securitate sau intervenție!.

De altfel, majoritatea sportivilor care au practicat acest sport sub îndrumarea lui și-au îmbunătățit rezultatele la învățătură, ulterior intrând la facultăți, unde au continuat să practice shotokan.

În final domnul prof. Mircea Manolea reamintit cât de important este să facem sport și a îndemnat toți copiii să facă orice sport, pentru a fi sănătoși și a crește armonios!

comments

comments