full screen background image

Cehia se alătură statelor UE care nu vor adera la pactul ONU privind migraţia

Cehia s-a alăturat miercuri ţărilor din Uniunea Europeană care nu vor adera la pactul ONU care îşi propune să reglementeze tratamentul migranţilor din întreaga lume, relatează Reuters.

Pactul global privind migraţia sigură, ordonată şi reglementată a fost aprobat în luna iulie de toate cele 193 de ţări membre ale ONU cu excepţia SUA, care s-a retras anul trecut din acord. Acesta a urmat după cel mai mare aflux de migranţi din Europa de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, multe persoane fugind de sărăcia şi conflictele din Orientul Mijlociu, Africa şi nu numai.

Guvernul ceh a votat miercuri dimineaţă să nu semneze acordul, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Oficiali guvernamentali au declarat că pactul nu diferenţiază suficient între migraţia legală şi ilegală, o preocupare împărtăşită de guvernele de dreapta din Ungaria şi Austria, care au anunţat şi ele că nu vor semna acordul la ceremonia din Maroc din luna decembrie.

Guvernul de coaliţie al Bulgariei, care include formaţiunea anti-imigraţie Patrioţi uniţi, a ieşit şi ea din acord, iar parlamentul său urmează să voteze miercuri asupra acestei chestiuni. Polonia a anunţat şi ea că ar putea adopta o decizie similară.

Pactul ONU care nu are caracter obligatoriu abordează chestiuni precum protejarea migranţilor, integrarea lor în noile ţări şi repatrierea lor în ţările de origine.

Reprezentantul special al ONU pentru migraţie internaţională Louise Arbour a numit deciziile de a ieşi din acord drept regretabile şi greşite şi a spus că pactul este menit pur şi simplu să amelioreze gestionarea deplasărilor transfrontaliere de persoane. AGERPRES

comments

comments