full screen background image

1 noiembrie – Tendințe culinare

E prima zi a lui Brumar. Și-n cazul în care nu știați, e Ziua Internațională a Veganismului. Dacă nu știți ce înseamnă a fi vegan, cu siguranță nu sunteți nici printre cei interesați de faptul că ultra-violetul este culoarea anului 2018 sau că bulinele sunt în vogă anul acesta. E semn, deci, că nu sunteți preocupați prea mult de tendințele… vestimentare și nici de cele culinare.

Dar cum mai tinerii familiei își doresc mereu să fie la modă, măcar de dragul anturajului, dacă nu din alte motive, s-ar putea să vă treziți, cât de curând, că îi apucă brusc hărnicia și vă fac curat prin frigider sau cămară. Fără carne, fără ouă și fără lapte în alimentație. A!… Era să uit! Aragazul se transformă în obiect de decor sau eventual de mobilier, în cazul în care mai tânărul familiei vrea să devină nu doar vegan… ci “raw vegan”.

Ce rămâne de mâncat? Păi, foarte multe, spun adepții acestui stil de alimentație: fructe, legume, frunze, nuci, semințe, cereale, amidonoase și pseudocereale. Știu că strâmbați din nas la auzul unui meniu atât de… verde. Dar ce-i care aleg să mănânce așa spun, cu mâna pe inima, că au un stil alimentar mult mai sănătos decât al celorlalți, care diminuează riscul apariției unor afecțiuni precum obezitatea, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau cancerul de colon.

Privit din unghiul acesta, veganismul dă chiar foarte bine. Pentru adulți cel puțin. Argumentele aduse de o puștoaică, pe un site, ar putea fi însă chiar mai convingătoare pentru cei de vârsta ei, decât înșiruirea de nume de boli pe care am făcut-o. Ea zice simplu: că nu are nici gheare, nici colți, că abatoarele sunt niște “lagăre naziste” și că “iepurașii sunt doar pentru jucat”.

Acum, ce să mai zic… E drept că n-avem gheare și colți, dar înzestrați cu ceva inteligență fiind, am reușit să descoperim focul cu vreme în urmă. Iar cercetătorii spun că, dacă nu o făceam, am fi rămas să dăm mâna dis de dimineață nu cu vecinul de bloc, ci cu vecinul de peșteră. Iar dacă folosim focul în prepararea alimentelor din carne, ouă sau lapte, nu poate fi chiar atât de rău, dacă păstrăm un regim alimentar echilibrat.

Am ajuns din nou la echilibru. În căutarea căruia suntem cu toții, după o anume vârstă, indiferent de domeniu. Mai puțin interesați de el sunt cei care bifează mai puțin și în buletin, dar mai mult în dreptul prietenilor preocupați de modă. Tuturor vă urez o zi frumoasă, pro sau nu “row vegan”.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza