full screen background image

15 proiecte, înscrise până în prezent la Premiile ”Smart Cities of Romania Champions”

Un număr de 15 localităţi şi-au înscris deja proiectele pentru evaluare, în cadrul competiţiei “Smart Cities of Romania Champions”, cele mai relevante urmând a fi prezentate în cadrul Galei din 30 octombrie.

Conform unui comunicat al organizatorilor, termenul de depunere a proiectelor este 19 octombrie.

Printre participanţi se află Primăriile Piatra Neamţ şi Reghin, cu platforme de tip City App, sau Primăriile Iaşi şi Beclean, cu proiecte de mobilitate urbană, care implică atât trecerea la autobuze electrice cât şi aplicaţii complexe pentru managementul traficului.

“Studii independente arată o creştere a numărului de proiecte smartcity în România în 2018. În majoritatea cazurilor este vorba însă de componente individuale şi mai puţin de abordări integrate. Situaţia este determinată de bugetele limitate aflate la dispoziţia comunităţilor, ceea ce forţează decidenţii la o abordare etapizată a demersurilor de modernizare. Specialiştii se aşteaptă ca domeniul să aibă un impuls major după activarea grupurilor de lucru smart city şi 5G, anunţate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Grupurile sunt interministeriale, dar totodată deschise către industrie şi mediul academic”, se menţionează în comunicatul ITS Events.

Din luna noiembrie va începe o dezbatere publică amplă asupra strategiei naţionale smart city, care va identifica direcţiile de dezvoltare şi infrastructură publică necesară. Resursele financiare disponibile sunt mari, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale anunţând disponibilitatea unui buget de 45 milioane euro doar pentru realizarea unui cloud guvernamental.

Premiile “Smart Cities of Romania Champions 2018” sunt acordate pentru patru categorii: Politici şi strategii, Tehnologii pentru oraşe inteligente, Mobilitate urbană, Educaţie. Proiectele trebuie depuse online şi însoţite de o descriere detaliată, atât a componentelor cât şi a beneficiilor generate. Juriul va analiza fiecare proiect după o serie de criterii tehnice şi de impact la nivel de comunitate: relevanţă, perspective de replicare, oportunităţi economice, creşterea calităţii vieţii etc.

Juriul este format din personalităţi cunoscute în mediul academic şi de business: Tomniţa Michaela Florescu, prof. dr. arhitect/viceprimar, Primăria Municipiului Bucureşti, Adrian Curaj, profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti, Mircea Eremia, profesor la Facultatea Energetică din Universitatea Politehnică din Bucureşti, Nicolae Oacă, doctor în telecomunicaţii, Ştefan Gheorghe, director general executiv al Asociaţiei CNR-CME, Liviu Mateescu, preşedinte Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate, Dorin Dumitrescu, membru în European iMobility Forum.

Proiectele mai pot fi depuse până la 19 octombrie. Gala de premiere se va desfăşura pe 30 octombrie la Crowne Plaza în cadrul ediţiei 2018 a conferinţei Smart Cities of România. AGERPRES

comments

comments