full screen background image

Hramul Mănăstirii Putna. Programul complet

Mănăstirea Putna își va serba hramul istoric miercuri, 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Cu acest prilej, la Putna au loc, până pe 16 august, mai multe evenimente duhovnicești, liturgice, dar și cultural-istorice.

Evenimentul a fost deschis luni seară, cu depunerea Coroanei reconstituite a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în Casa Domnească a mănăstirii.

În Anul Centenar 2018, proclamat Anul Omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri, Consiliul de Patrimoniu al Mănăstirii Putna a hotărât reconstituirea coroanei Sfântului Voievod Ștefan cel Mare după modelul istoric.

Potrivit Arhim. Melchisedec Velnic, stareţului Mănăstirii Putna, forma, proporțiile și materialele folosite la reconstituirea Coroanei au fost alese conform reprezentărilor originale în care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare apare încoronat, Tetraevanghelul din 1473 și tabloul votiv de la Voroneț (1488).

Coroana a fost realizată la București prin consultare cu „reputați istorici și specialiști în heraldica și arta medievală românească”. După ce a fost binecuvântată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, coroana a fost dusă la Putna.

Coroana va fi expusă permanent în muzeul Mănăstirii Putna

Marți, 14 august, manifestările au debutat cu aducerea spre închinare a sfintelor moaște ale Sfântului Iacob Putneanul din Paraclisul Sfinții Apostoli Petru și Pavel al mănăstirii în baldachinul din incinta mănăstirii.

A urmat plecarea trenului care transportă Coroana reconstituită a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și delegația CFR pe relația Suceava – Dornești – Rădăuți – Putna.

La prânz s-a desfăşurat ceremonia de redeschidere a căii ferate spre Putna, în Gara CFR Putna.

Coroana și delegația CFR au fost întâmpinate de obștea mănăstirii și de credincioși, iar coroana a fost depusă pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Seara s-a încheiat cu Privegherea la Adormirea Maicii Domnului.

În continuare, programul manifestărilor este următorul:

 

Miercuri, 15 august – Adormirea Maicii Domnului

Ora 6.30 – Slujba de sfințire a Aghesmei mici și Taina Sfântului Maslu în incinta mănăstirii.

Ora 7.00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului, în biserica voievodală, în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Ora 9.30 – Sfânta Liturghie arhierească.

Ora 18.00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni și a ctitorilor sfinți ai Mănăstirii Putna.

 

Joi, 16 august – Pomenirea ctitorilor

Ora 7.00 – Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni.

Ora 9.30 – Sfânta Liturghie cu pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna.

Ora 11.30 – Slujba Parastasului pentru pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna.

Ora 19.00 – Ducerea sfintelor moaște ale Sfântului Iacob Putneanul în Paraclisul mănăstirii. Coroana va fi ridicată de pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și așezată în Muzeul mănăstirii.

Ora 20.00 – Seară de muzică clasică și poezie creștină la Arhondaricul „Mitropolit Visarion Puiu”. Invitat principal: violonistul Andrei Tudor.

comments

comments