full screen background image

155 de ha de culturi agricole, calamitate din cauza fenomelor meteo din ultima perioadă

O comisie desemnată prin ordin al prefectului Mirela Adomnicăi parcurge județul Suceava pentru a inventaria pagubele făcute culturilor agricole de către ploile cu gheață, revărsările de ape și băltirile din ultima lună.

Astfel, ca urmare a declarării de către consiliile locale, au fost inventariate de către comisia amintită 1.280 de hectare de terenuri agricole afectate de fenomene hidro-meteorologice nefavorabile.

Evaluările au relevat că o suprafață totală de 154,46 de hectare de culturi a fost calamitată.

Cu situații mai grele se confruntă Udești și Plăvălari, unde a bătut puternic grindina, precum și la Baia, Rădășeni, Slatina și Mălini, localități în care ieșirile din matcă ale râului Moldova și băltirile au înnămolit pajiștile.

În condiţiile în care pentru despăgubirea agricultorilor afectaţi și neasigurați nu se vor acorda bani prin hotărâre a Guvernului, aceştia vor avea parte de o reducere a impozitului pe norma de venit din agricultură, una proporţională cu mărimea stricăciunilor.

Fermierilor care au depus cereri pentru plăţile pe suprafaţă, înscriindu-se şi pentru sprijinul financiar cuplat ori alte forme de ajutor europene şi de la bugetul de stat, li se vor confirma afectarea culturilor, astfel încât la controalele APIA să nu li se impute că au făcut declaraţii neconforme cu realitatea.

comments

comments