În cadrul celei de-a VIII-a ediții a conferinței “Discurs critic și variație lingvistică”, dedicată Marii Uniri de la 1918, desfășurată sub tema “Memorie, discurs, literatură”, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va avea loc (joi, 12 iulie, ora 12,Aula Corp E) lansarea volumului “Profesorul nostru. D Irimia”, coordonat de Cristina Irimia și Dinu Moscal, apărut recent la Editura Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
Cum precizează Dinu Moscal în prefață, „Textele reunite în volumul de faţă pun în lumină, în diverse ipostaze, trăsăturile definitorii ale profesorului D. Irimia”.
Este vorba despre evocări ale marelui profesor și intelectual, care a susținut activități didactice și la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava la începutul anilor ’90, evocări făcute de foști studenți, de foști colegi, de personalități ale vieții științifice și universitare românești.
Elocvente pentru spiritul în care e gândit volumul sunt cuvintele lui Gabriel Liiceanu, folosite drept moto: „Cineva iese, prin moarte, din viaţa noastră. Dar dacă o face, nu este pentru a intra altfel, şi mai bine, în noi? Fiecare om înseamnă în viaţa noastră exact atât cât păstrăm din el după moartea lui. În fapt suntem locuiţi de cei dispăruţi şi dacă fiinţa noastră se întâmplă să aibă temelie, amplitudine şi forţă, este pentru că în adâncul ei are cine să urce periodic spre noi din trecut. A avea trecut înseamnă: a face ca lentei goliri a noastre de prezenţa şi prezentul celor dispăruţi să îi răspundă, în altă regiune a fiinţei, o depunere la fel de lentă a ceea ce aparent a ieşit şi s-a şters din noi”.
Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Rodica Nagy, conf. univ. dr. Ala Sainenco, manager al Centrului de Studii „Mihai Eminescu” Ipotești, și de prof. univ. dr. Gh. Moldoveanu, coleg de facultate al profesorului Dumitru Irimia.