full screen background image

Lungu i-a prezentat premierului Dăncilă proiectul pentru achiziția a 40 de autobuze electrice

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, marţi, alături de ceilalţi primari ai municipiilor reședință de județ, la Palatul Victoria din Bucureşti, la o întâlnire privind situația proiectelor depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

La întîlnire au fost prezenţi de primul-ministru, Viorica Dăncilă, vicepremierul, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ion Lungu a prezentat situația înregistrată în municipiul Suceava, care are depuse două proiecte pe axele 4.3 si 4.4.

“Cât privește proiectul pe Axa 4.1 Mobilitate urbană, prin care vrem să aducem 40 de autobuze electrice, vrem să-l depunem până la sfârșitul lunii august. Suntem în grafic cu aceste proiecte, comparativ cu alte orașe. De asemenea, am ridicat din nou problema modificării Ordinului ministrului Ministerului Apelor și Pădurilor, referitor la scoaterea lemnului de foc din categoria biomasa. Doamna prim-ministru mi-a promis că la viitoarea întâlnire va fi de față și ministrul Mediului să discutăm direct pe această problemă”, a declarat Lungu.

Dăncilă a subliniat că în luna martie a fost înființat un comitet interministerial pentru simplificarea administrativă, grup de lucru care a analizat probleme întâmpinate de primării în accesarea fondurilor europene și ridicate la precedenta întâlnire de lucru din 2 martie 2018 și a venit cu propuneri pentru remedierea acestora.

Șeful Executivului a prezentat principalele acte normative cu impact asupra absorbției fondurilor europene, adoptate de Executiv în această perioadă, printre care acordarea de împrumuturi din trezorerie pentru autoritățile locale pentru cofinanțarea proiectelor europene​, reglementarea condițiilor pentru plata suplimentară a echipelor de proiecte finanţate din fonduri comunitare sau adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 45/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice.

Premierul Dăncilă i-a îndemnat pe primari să mențină colaborarea cu instituțiile implicate în gestionarea fondurilor europene, astfel încât să fie identificate în continuare barierele întîmpinate în absorbția acestor fonduri și să fie găsite soluțiile adecvate, fie că este vorba de măsuri legislative sau adminsitrative.

„Îmi doresc ca în fiecare municipiu reședință de județ să fie depuse proiecte, ca în fiecare localitate proiectele depuse să ajungă la final, iar comunitățile să se dezvolte și cu ajutorul acestor importante fonduri pe care le avem la dispoziție”, a declarat Viorica Dăncilă.

La Bucureşti, Ion Lungu a avut întâlniri și la Compania de Investiții – în legătură cu Sala Polivalentă, la Ministerul Dezvoltării – legat de sumele pentru termoficare și PNDL, precum și la Agenția Națională de Investiții – în legătură cu blocurile ANL, care sunt în curs de finalizare.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza