full screen background image

Județul Suceava și Regiunea Cernăuți pregătesc 13 proiecte comune

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut marţi o nouă întâlnire de lucru pe tema proiectelor transfrontaliere, care a avut loc în PTF Siret.

La discuţiii au participat peste 40 de specialiști și factori de decizie din Județul Suceava și Regiunea Cernăuți.

“Avem în pregătire 13 proiecte, din care 70% sunt la final. Consiliul Județean Suceava are proiecte în parteneriat cu administrația de la Cernăuți, fiind și alte UAT-uri din județ – Câmpulung Moldovenesc, Bilca, Siret, care vor depune proiecte comune cu parteneri din Ucraina. Am constat un progres semnificativ de la ultima întâlnire.”, a spus Flutur.

O veste bună vine din partea ucraineană, după ce premierul Volodîmîr Hroisman a început demersurile pentru a identifica soluții de finanțare a drumurilor de acces către punctele de frontieră de la Ulma – Rusca și Vicovu de Sus – Crasna.

“Noi am finalizat drumul la Vicov și mai avem de făcut câțiva kilometri la Ulma. Ar fi un lucru extraordinar să deschidem aceste două noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru că am reuși conectarea întregii Bucovine pe zona de munte.

Așa cum mai spuneam, vom face proiecte-pereche pe infrastructura de drumuri, pentru accesul în noi puncte de trecere a frontierei.”, a mai spus şeful judeţului.

În sectorul de învățământ, pentru dezvoltarea învățământului profesional, cele două părţi vor iniția un proiect comun, Colegiul Agricol din Fălticeni și liceul din Hliboca, iar pentru școlile speciale îşi propun să achiziționeze materiale, echipamente și aparate.

“Vom veni cu mai multe proiecte pe sănătate, iar pe situații de urgență, avem în vedere achiziționare de utilaje cu braț multifuncțional pentru spargerea gheții, utilaj intervenție în zona alpină, sistem de filtrare pentru asigurarea potabilității apei.

Pentru că gastronomia devine un element important pentru diversificarea ofertei turistice avem în vedere să introducem județul Suceava și Regiunea Cernăuți în circuitul rutelor gastronomice, circuite care combină locuri de interes istoric cu alte atracții turistice, pentru a crește durata de ședere în destinații.

Lucrăm la un proiect pentru realizarea unei aplicații pentru telefoane smart – Ghid turistic al Bucovinei.

Am mai discutat despre oportunitatea de a revitaliza, prin proiecte de cooperare transfrontalieră, o serie de meșteșuguri tradiționale în Bucovina, dogăritul, pictura pe sticlă, ceramica”, a spus Gheorghe Flutur despre celelalte proiecte comune.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a propus o nouă întâlnire cu autorităţile din Regiunea Cernăuți, pe 19 aprilie, termenul de depunere a proiectelor fiind foarte aproape, pe 3 mai.

comments

comments