Modifică dimensiunea fontului:
Play
Ministerul Mediului va lansa în scurt timp un proiect şi Ghidul de finanţare pentru împăduriri, dar şi un proiect care încurajează folosirea surselor regenerabile şi stimulează populaţia în a folosi acest tip de resurse, a anunţat, joi, ministrul de resort Graţiela Gavrilescu, la un simpozion dedicat schimbărilor climatice.
“Săptămâna trecută am reuşit să relansăm programele de reînnoire a parcului auto naţional, atât pe programul Rabla cel clasic, dar şi pe Rabla Plus, care înseamnă reînnoirea parcului auto naţional cu maşini full electric pentru care Guvernul României, prin Administraţia Fondului pentru Mediu şi Ministerul Mediului, dă unul dintre cele mai mari ecobonusuri din Uniunea Europeană, de 10.000 de euro. Creşterea anul trecut, faţă de anul precedent, pentru achiziţionarea acestor maşini a fost de 980%, iar noi ne dorim anul acesta să avem maşini electrice în România de peste 2.000. Este un prim pas. Se poate spune că este un pas şchiop sau poate că unul mult prea lent, dar, decât să nu faci nimic şi să nu te gândeşti la generaţiile viitoare şi la viitorul nostru (…) Ne dorim ca în perioada următoare să implementăm – şi o să vedeţi că o să scoatem inclusiv Ghidul de finanţare – pe ce înseamnă împăduririle din România, pentru că nu putem să ne uităm cum s-a defrişat în România şi în schimb nimic nu s-a pus în loc sau cum terenurile agricole care sunt degradate nu au nimic pus pe ele. Proiectul pe care noi îl vom lansa în săptămânile viitoare va fi unul tocmai ca autorităţile publice locale să fie tentate să vină să atragă aceşti bani şi nu numai autorităţile publice locale”, a spus ministrul Mediului.
În acelaşi timp, a continuat Graţiela Gavrilescu, se doreşte foarte mult creşterea producţiei de energie regenerabilă, un subiect despre care s-a vorbit foarte mult în perioada precedentă.
“Important este ca, împreună cu ceilalţi reprezentanţi ai celorlalte ministere, lucrurile acestea să le punem la punct. Şi, într-un proiect integrat şi într-un grup de lucru în care lucrăm alături de Ministerul Energiei şi de Ministerul Economiei, prin Transelectrica, veţi vedea cum, în aproximativ o lună, vom încerca să lansăm un proiect – şi o să îl lansăm cu certitudine – tocmai în ideea aceasta de a folosi surse regenerabile şi stimularea populaţiei în a folosi aceste resurse regenerabile să fie tot mai mare. În acelaşi timp, nu putem să ne îndepărtăm de ceea ce s-a întâmplat în perioada post-decembristă, deci de lucrurile moştenite. Trebuie să facem în rândul populaţiei o informare corectă, o conştientizare, o educare în sensul de protejare a resurselor naturale, cum ar trebui să avem grijă de ele tot pentru generaţiile viitoare şi, în strânsă legătură cu aceste resurse regenerabile, în acelaşi timp despre ce se întâmplă cu deşeurile care şi ele poluează, şi ele influenţează schimbările climatice, ce se întâmplă în continuare şi cu alte emisii nu numai cu cele de carbon şi la care trebuie să fim foarte atenţi”, a atenţionat şeful de la Mediu, care a adăugat că legătura la nivel de minister cu tot ce înseamnă marea industrie, marii poluatori este ţinută aproape.
În plus, Gavrilescu a menţionat că va continua programul “Casa verde”, care va fi extins, iar programul privind gestionarea deşeurilor este ţintă atât pentru ea, ca ministru al Mediului, cât şi pentru Guvernul României.
“Vom continua şi vom extinde programul ‘Casa verde’. El, în schimb, va fi extins pentru că trecem în fiecare an de la etapă la etapă şi ne uităm şi la ce fac celelalte state membre ale UE. Nu în ultimul rând, cred că programul privind gestionarea deşeurilor este ţintă pentru Guvernul României, pentru mine ca ministru al Mediului, pentru că de-aici, extrapolând şi uitându-ne în fiecare zi la ce se întâmplă cu deşeurile pe care nu reuşim să le gestionăm într-un sistem integrat, având o responsabilitate extinsă a producătorului şi cu o trasabilitate fixă asupra trasabilităţii deşeului, eu cred că aş putea să spun că este ultimul capitol la care, dacă reuşim să le aşezăm pe toate într-o logică a lucrurilor, cu toţi factorii decidenţi – aşa cum lucrăm astăzi în grupurile de lucru începând de la producători, salubrişti, colectori, OTL-işti şi nu în ultimul rând UAT-uri – vom reuşi în perioada următoare şi cu ajutorul populaţiei ca o gestionare corectă a deşeurilor să fie făcută în România, să reuşim să valorificăm energetic aceste deşeuri şi să demonstrăm că măsurile pe care le implementăm sunt unele sustenabile, să nu mai vorbim de fenomene care să ne distragă atenţia în anumite perioade de timp”, a menţionat ea.
Ministrul Mediului a dat asigurări că toate aceste programe au finanţare, care provine de la bugetul Fondului pentru Mediu.
“Mi-am propus anul trecut când am preluat mandatul ca bugetul Fondului de Mediu să fie aprobat foarte repede de Guvern şi, pe data de 15 februarie, am avut de aprobat în Guvernul României bugetul Fondului de Mediu, astfel încât să putem demara proiecte din care să se repercuteze şi asupra sănătăţii populaţiei, respectiv asupra unui mediu sănătos în care noi să trăim. Banii tot la Fondul de Mediu există. Sunt în buget”, a precizat Graţiela Gavrilescu.
Asociaţia Environ şi Ambasada Germaniei la Bucureşti au organizat, joi, simpozionul, “A Climate Protection Municipality Master Plan for România – Proiecte româneşti şi germane pentru emisii reduse de CO2”. Evenimentul a avut drept scop intensificarea schimburilor de experienţă româno-germane în ceea ce priveşte măsurile concrete de transpunere a rezoluţiilor Acordului de la Paris COP21 privind încălzirea globală, precum şi atingerea obiectivelor Planului de Acţiune privind Schimbările Climatice. AGERPRE