E martie. Iar martie nu vine doar cu mărțișor și gânduri de primăvară, ci de câțiva ani buni și cu înscrieri în clasa pregătitoare. Anul acesta, puțin întârziate, ce-i drept. Nu de zăpada ce a blocat drumurile, ci de schimbările la nivel înalt în ministerul educației.
Părintele de viitor școlar nu este însă preocupat deocamdată de cine este ministrul educației, nici de zăpada așezată în troiene pe lângă curțile școlilor. Părintele stă în cumpănă la alegerea momentului în care cel mic e potrivit a-și începe școlaritatea.
Pe pagini de socializare se cer păreri pro și contra înscrierii la școală a copilui care împlinește 6 ani la o lună sau două după momentul deschiderii porților școlii din septembrie. Eu, una, mă întreb dacă părintele care postează o astfel de dilemă chiar așteaptă și rezolvarea ei într-un spațiu ca acesta… sau este doar de dragul socializării online. Pentru că primește de cele mai multe ori răspunsuri de la prieteni pe care nu i-a întâlnit niciodată în viața reală. Unii îi explică faptul că e greșit să furi din copilăria celui mic, luni, trimițându-l la școală. Alții îi spun că e la fel de greșit să furi din startul de mai târziu al tânărului ce-și va urma profesia aleasă. Mai sunt și cei care fac calcule și paralele cu vârsta la care ei erau în primul an de școală, spunând că să fii elev de clasa I la aproape 8 ani, nu e acceptabil.
Opinii venite din experiențe trăite de fiecare, dar care nu pot ajuta prea mult o mamă aflată în dilemă. Pentru că dacă faci un calcul scurt, numărul opiniilor pro este aproximativ egal cu ale celor contra. Tot mama, singura cunoscătoare îndeaproape a propriului copil, e cea care trebuie să ia decizia.
Iar dacă specialiștii de pe rețeaua de socializare nu i-au fost de prea mult folos, poate ar fi mai indicată părerea unui specialist în psihologie. A celui care îi poate face o evaluare psihosomatică avizată copilului și să sfătuiască părintele după o cunoaștere mai apropiată a acestuia.
Parcă e mai simplă o plimbare la specialist, decât să stai cu ochii la zecile de răspunsuri oferite binevoitor pe pagina de socializare. Sau poate nu… Depinde de gusturi, de apetitul pentru socializare, de curajul în a lua decizii, de educație.