full screen background image

Augustin Lazăr prezintă raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2017

Procurorul general Augustin Lazăr va prezenta miercuri, de la ora 11,00, la Sala de marmură a Cercului Militar Naţional, raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2017.

La eveniment şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis.

În schimb, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a confirmat că va veni la prezentarea bilanţului Ministerului Public. El a lipsit şi de la bilanţul DNA.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat recent, într-un interviu pentru AGERPRES, că 35% dintre inculpaţii trimişi în judecată anul trecut au încălcat legislaţia rutieră, principalele două cauze fiind “infrastructura rutieră primitivă, de acum 100 de ani”, dar şi comportamentul conducătorilor auto.

“Inculpaţii trimişi în judecată anul trecut pentru infracţiuni la regimul siguranţei circulaţiei pe drumurile publice reprezintă 35% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. La fiecare 100 de inculpaţi, 35 sunt trimişi în judecată pentru aceste fapte. (…) Circulăm pe o infrastructură rutieră primitivă, de acum 100 de ani. (…) Din păcate, numărul de infracţiuni comise de tineri şi de minori este în creştere. Este o altă veste rea”, a afirmat procurorul general.

Augustin Lazăr a menţionat că au crescut şi faptele de violenţă în familie, dar şi infracţiunile săvârşite de minori, una dintre cauze fiind faptul că părinţii pleacă la muncă în străinătate, iar copiii rămân în grija vecinilor sau a unor rude mai îndepărtate.

“Pe locul doi se află infracţiunile contra patrimoniului şi observăm că circa 23-24 de inculpaţi dintr-o sută de inculpaţi au comis infracţiuni de acest gen, adică infracţiuni de furt, de înşelăciune, infracţiuni de distrugere. (…) Pe locul trei se află infracţiunile contra persoanei. 20 de inculpaţi dintr-o sută au comis infracţiuni contra persoanei. Atrag atenţia în mod deosebit faptele de violenţă în familie. Din păcate, într-o lume foarte agitată, în care circulă toată lumea peste tot, în care se întâmplă foarte multe lucruri, a crescut violenţa în familie, au rămas foarte mulţi minori care nu se află în îngrijirea părinţilor, ci în cea a vecinilor, a unor rude mai îndepărtate şi care cresc de la sine, fără să aibă o îndrumare, un model parental prezent, care zi de zi să îi atragă atenţia şi să îl ajute în educaţie. A crescut spectaculos, din păcate, numărul de inculpaţi minori care comit aceste infracţiuni”, a spus Lazăr. AGERPRES

comments

comments