full screen background image

Prefectul a prezentat planul de acțiuni în vederea realizării obiectivelor cuprinse în programul de guvernare

Prefectul județului Suceava MIRELA ADOMNICĂI a prezentat, astăzi, planul de acțiuni, pentru acest an, în vederea realizării obiectivelor cuprinse în programul de guvernare.

În plan intern, obiectivul primordial constă în fundamentarea unei creșteri economice sustenabile, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic și a unei societăți echilibrate.

Politica externă va avea ca obiectiv consolidarea profilului de stat membru U.E. și N.A.T.O., aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, întărirea cooperării bilaterale cu statele vecine și asigurarea securității statului român.

ADOMNICĂI a menționat că programul cuprinde 161 de obiective pentru a căror realizare se impune “o colaborare amplă” din partea instituțiilor publice și private, a mediului universitar, a administrațiilor județeană și locale precum și a societății civile.

SINTEZA PLANULUI DE ACŢIUNI PENTRU ANUL 2018 ÎN VEDEREA REALIZĂRII ÎN JUDEŢUL SUCEAVA
A OBIECTIVELOR CUPRINSE ÎN PROGRAMUL DE GUVERNARE 2018-2020

“Prin Hotărârea Parlamentului României nr 1/2018 pentru acordarea încrederii a fost aprobat PROGRAMUL DE GUVERNARE 2018-2020.

Viziunea acestui Program de Guvernare este de a implementa politici publice atât în plan intern cât și pe plan extern care să aducă creștere economică și bunăstare .

În plan intern, obiectivul primordial constă în fundamentarea unei creșteri economice sustenabile și incluzive, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic și a unei societăți echilibrate.

Consolidarea stabilității macroeconomice, concomitent cu creșterea investițiilor publice și private, de natură să asigure convergența reală cu nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeană.

Politica externă va avea ca obiectiv esențial consolidarea profilului de stat membru U.E. și N.A.T.O., aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, întărirea cooperării bilaterale cu statele vecine și asigurarea securității statului român.
Obiectivele și măsurile cuprinse în actualul Program de guvernare au fost armonizate cu responsabilităţile asumate de România, în raport cu politicile europene şi euroatlantice, fiind fundamentate pe transparenţă decizională, dialog cu instituțiile administrației publice centrale și locale, cu societatea civilă și cetățenii, în scopul consolidării statului de drept.

În conformitate cu prevederile art. 6, alin (1), lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, cu modificările şi completările ulterioare a fost întocmit Planul de acţiuni pe anul 2018, la nivelul judeţului Suceava, pentru îndeplinirea obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2018-2020.

Acesta a fost structurat pe 18 capitole, respectând structura Programului de Guvernare și cuprinde 161 obiective pentru realizarea cărora au fost prevăzute 466 acţiuni.

Pentru acest material am rezervat mai puțin timp și CU ACORDUL dumneavoastră, permiteți- mi să NU mai fac o prezentare pe fiecare capitol, întrucât obiectivele și acțiunile pentru realizarea acestora sunt cele propuse de dumneavoastră pentru domeniul de activitate din responsabilitatea pe care o aveți și asupra cărora revenim trimestrial la evaluările privind modul de îndeplinire ale acestora.

Doar o singură precizare, doresc să fac, din centralizatorul pe care îl aveți pe ecran vedeți că există diferențe destul de mari, numeric vorbind între capitole.

Aceste diferențe sunt explicabile întrucât numărul mare de obiective și acțiuni, la unele capitole, cuprind o paletă diversificată de activități. De exemplu, numai la POLITICILE PUBLICE ÎN DOMENIUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE, acesta cuprinde domenii și activități din zona: prestațiilor sociale, șomajului, ocupării forței de muncă, securității și relațiilor de muncă, pensiilor, protecției copilului și asistenței sociale. Din categoria capitolelor cu număr mic de obiective și acțiuni care vizează zone de activitate similară, însă cu aceeași importanță este capitolul POLITICILE DIN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII. Dau ca exemplu concret un singur obiectiv „Implementarea și monitorizarea programelor naționale din domeniul sănătății” care concentrează cea mai mare parte a activității de sănătate publică de la nivel județean. Obiectivul respectiv, în amploarea sa, cuprinde toate programele de imunizare, de supraveghere și control al bolilor transmisibile și cronice.

Aminteam, de numărul mic de obiective. Un alt exemplu și cel mai concludent pentru acest an este cel din domeniul CULTURĂ. CULTE. MINORITĂȚI cu obiectivul „Centenarul Marii Uniri”.

Având în vedere dimensiunile acestui eveniment de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire, pentru realizarea acțiunilor propuse se impune o colaborare foarte amplă, din partea tuturor instituțiilor publice și private, a mediului universitar, a administrațiilor județeană și locale precum și a societății civile. Coerența și consistența comunicării publice sunt elemente esențiale pentru reușita acțiunilor.

Imediat după aniversarea de anul acesta a Centenarului Marii Uniri, PRELUAREA PREȘEDINȚIEI CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE, în primul semestru al anului 2019, va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României.

Va fi cel mai important proiect post aderare care va trebui susținut de toate instituțiile statului întrucât va reprezenta un examen pentru România.

În baza Memorandumului încheiat la nivelul Guvernului României și al Ministerului Afacerilor Externe a fost aprobat un Plan de acțiuni pentru acest eveniment.

În vederea organizării și desfășurării reuniunilor și conferințelor ce vor avea loc în toată țara, Ministerul Afacerilor Externe a demarat acțiunile pregătitoare. În acest sens, s-a inițiat cartografierea la nivel național privind dotările logistice existente care îndeplinesc condițiile standard stabilite de M.A.E.. Aceste aspecte au fost dezbătute în luna decembrie 2017 într-o videoconferință cu prefecții în care s-a solicitat completarea unor Fișe tehnice la nivelul fiecărui județ.
Acest moment va conferi pentru toată România o vizibilitate crescută în plan extern și va constitui un bun prilej de promovare a imaginii țării noastre.

Revenim la PLANUL DE ACȚIUNI pe anul 2018 la nivelul județului Suceava, care, prin măsurile propuse de dumneavoastră în fiecare domeniu de activitate să contribuiți efectiv la implementarea obiectivelor Programului de Guvernare 2018-2020.

Instituția Prefectului în evaluările trimestriale va analiza stadiul îndeplinirii acțiunilor propuse, dificultățile întâmpinate și măsurile legale ce se vor lua pentru îndeplinirea acestora la termenele stabilite.

Din aceste considerente, vă adresez rugămintea de a vă implica cu aceeași responsabilitate în segmentul specific activităţii instituţiei pe care o reprezentați în vedere realizării acţiunilor pe care le-aţi propus pentru următoarea perioadă din acest an.

După aprobarea în şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi, 22 februarie 2018, Planul de acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare 2018-2020, la nivelul judeţului Suceava, va fi pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi şi va fi postat pe site-ul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava.”

PREFECT, Mirela Elena ADOMNICĂI

comments

comments