full screen background image

16 februarie – Crăciun în prag de primăvară, pe banii noștri

Zilele trecute, am realizat cât de restrâns e spațiul în care mă mișc pe parcursul activităților mele cotidiene. Și că parcurg spațiul acesta atât de concentrată la cele ce sunt de făcut, încât privesc prea rar în jurul meu.

Zorită să mă deplasez cât mai repede, am apelat într-una din zile la un taxi, pentru a nu mai fi nevoită să pierd timpul cu dezăpezirea mașinii din dotare, pe care iarna foarte darnică o transformase într-un morman de zăpadă. Vasăzică, m-am urcat în taxiul sosit promt, am dat comanda și m-am instalat comod pe banchetă și în gândurile mele. Nu m-a deranjat faptul că taximetristul o luase pe alt traseu decât l-aș fi urmat eu, pentru că oricum câștigasem ceva timp abandonându-mi mașina în troian.

S-a dovedit că n-am greșit în acceptarea de a renunța la tiparul traseului meu, pentru că am avut parte de o nouă experiență… Deodată, pe geamul taxiului s-au revărsat mii de luminițe. Brusc, m-am trezit din reveriile mele, întrebându-mă de câtă vreme a trecut Crăciunul, căci aveam senzația că traversez un loc blocat în timpul sărbătorilor hibernale, în așteptarea lui Moșului Darnic. La fel de brusc, însă, am realizat că nu e decât centrul orașului nostru, strălucitor la ceas de seară nu doar datorită zăpezii, ci mai ales datorită miilor de beculețe din brazi, de pe clădiri, din arcadele montate pe esplanadă cu vreo trei luni în urmă.

Ahaaaa… deci o fi vorba tot despre un moș, ce-i seamănă lui Crăciun, care e darnic cu sucevenii, lăsând feeria iernii să lumineze în mii de beculețe. Nedumeririi mele i-a răspuns un glas morocănos din dreptul celui ce conducea taxiul: “Normal! Ne permitem!… Ce oraș mai are atâția bani de agățat în pomi ca al nostru?! Se vede treabă că primarul Sucevei și-a propus anul acesta să vedem mai bine unde să agățăm mărțișoarele, în caz că-i pe timp de noapte…”

Chiar așa! Darnic, anul acesta, edilul șef al urbei, care și-a propus să țină ornamentele de Crăciun aprinse până în prag de primăvară. Darnic, darnic… dar mă întreb și eu ca și șoferul de taxi…. Pe banii cui ard beculețele în centru și pe stâlpii bulevardului principal de pomană?

Mă gândesc că o explicație ar trebui să fie din partea dumnealui… O explicație care, deși dată după consumarea de doze de educație, nu va aduce banii înapoi într-un buget declarat ca fiind prea sărac pentru multe, dar nu și pentru un centru scăldat în lumini de Crăciun, în prag de primăvară.

comments

comments